Здраве и красота

Как да намалим изпотяването през лятото

Избягвайте дрехи от полиестер и найлон

27.06.2022г. / 12 19ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Част от перфектното излъчване безспорно е приятният ни аромат. С покачването на градусите навън обаче е все по-трудно да останем свежи през целия ден. Често се фокусираме върху грима и прическата, но научно доказано е, че освен с очите, ние комуникираме с хората и с... носовете си. Приятният и лек аромат, който излъчваме може да е привлекателен точно толкова, колкото красивата коса и стилните дрехи.

Какво да направим, за да останем свежи и в горещините?

Избягвайте претоплянето

В старанието си да прикрием няколкото килограма, спомен от зимните трапези, често пъти се обличаме с повече дрехи, което може да доведе до ненужно изпотяване. Вместо това изберете правилните дрехи за сезона, но нека те бъдат от естествени, дишащи материи – памук, лен, коприна.

Пазарът изобилства от платове, които имитират естествените – винаги обръщайте специално внимание на етикетите на дрехите, които купувате. Избягвайте полиестер, найлон, дори деним. Освен от претопляне, така ще можете да се предпазите и от алергии и сърбежи. Изкуствените материи запаряват кожата, не ѝ позволяват да диша, а това би помрачило настроението ви по време на лятната ви разходка или вечеря с приятели.

Изберете правилната кройка

„Няма лоша фигура, има неподходяща кройка“ – нека това бъде вашето мото. Не всички имаме късмета да сме родени с тела на богини, но винаги има част от тялото, която харесваме и можем да подчертаем – било то ханш или талия. Предпочитайте по-свободните дрехи, те ще позволят на въздуха да циркулира и да ви охлажда; тесните дрехи ще ви донесат ненужно неудобство, особено по време на сядане и ставане.

Ботокс при обилно потене

Свързани статии

Ако страдате от прекомерно потене, може би имате хиперхидроза – състояние, което се характеризира с прекалено отделяне на пот. Потенето е естествен начин тялото да се охлади – било то по време на стресова ситуация или горещина. Хиперхидрозата обикновено продължава и в нормални условия – без да има реална необходимост от това. На помощ идва ботоксът – познат главно от разкрасителните процедури за лице, той действа и при обилно потене. При консултация със специалист можете да установите дали имате нужда от поставяне на ботулинов токсин – той ще блокира импулсите между невроните и потните жлези. Така те ще се деактивират и ще спрат да произвеждат пот за определен период от време. Първите резултати ще забележите след 4-5 дни, а пълният ефект от процедурата ще е налице след около месец. Продължителността на резултата е между 5 месеца и 1 година.

Лазерна епилация

Лазерната епилация може да бъде от полза, когато става въпрос за обилно потене. Освен време, тя ще ви спести и усилия, за да се поддържате свежи.

Избягвайте определени храни

Ако сте на бизнес обяд или специално събитие – избягвайте пикантните храни – те ще доведат до изпотяване, от което нямате нужда. Прекалените количества кофеин също биха отключили отделянето на допълнителни количества пот.

Дезодорант или стик против изпотяване?

Голяма грешка е ако използвате дезодорант, за да спрете потенето. Дезодорантът само ще прикрие и маскира неприятната миризма, а стикът против изпотяване съдържа алуминиеви соли, които запушват потните жлези и по този начин намаляват отделянето на пот.

Идея за натурален дезодорант

Смесете следните съставки:

  • 1/3 чаша кокосово масло;
  • 1/ 4 чаша сода за хляб;
  • 1/ 4 чаша нишесте от арарут;
  • 6-10 капки етерично масло по избор.

Смесете содата и арарута. Добавете кокосовото масло и етеричните масла. Сложете в малко бурканче. Вземете малко количество от сместа и го задръжте за малко между пръстите си, докато се разтопи. Нанесете върху мишниците.

Не забравяйте да поемате достатъчно течности, за да се хидратира добре организмът и избирайте храни, богати на антиоксиданти – къпини, малини, боровинки и портокали.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време