Здраве и красота

Алтернативни употреби на обелките от картофи

За какво можете да използвате картофени обелки

21.07.2022г. / 14 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Картофените обелки са нещо, което не трябва да изхвърляте. Подобно на корите и ципите на много други плодове и зеленчуци, картофените обелки са изключително богати на хранителни вещества, минерали, фибри. Според livestrong.com дори са по-богати на вещества и витамини от самите картофи. Обелките съдържат витамините от група В, храносмилателни ензими, изобилие от фибри, а освен това имат и противоалергични ползи. Съдействат и за здравословното протичане на функциите на имунната система.

Интересни алтернативни употреби на аспирина

Освен че можете спокойно да употребявате картофените обелки в рецептите си, за да се възползвате от прекрасните им полезности за храносмилането и здравето, има и други начини, по които да ги употребите. Те имат много предимства, заради които заслужават специално внимание.

За какво можете да използвате картофените обелки?

За облекчение на рани от изгаряния

Картофените обелки съдържат вещества, които облекчават паренето, подуването и зачервяването при изгаряния, включително и слънчеви. Те имат антибактериално и хидратиращо въздействие. Просто наложете няколко обелки върху засегнатото място и оставете да подейства. Повторете няколко пъти.

Алтернативни употреби на бебешкия шампоан

За подхранване на растения и градина

Картофените обелки са прекрасни за компост. Той се прави от различни компоненти, най-често отпадъци, при чието гниене се отделят подхранващи вещества за насажденията. Сред най-популярните варианти за компост са утайка от кафе, остатъци от плодове и зеленчуци, листа. Обелките от картофи също влизат в този списък.

Полезни алтернативни употреби на сапуна

За почистване на чугунени съдове

Почистването на загорели съдове може да е голямо предизвикателство. Обикновено изисква накисване, търкане и много натиск. Но не и ако използвате обелки от картофи. Особено подходящи са за разграждане на мазнини и загорели остатъци от храна при готвене върху чугунени съдове. Нишестето в картофените обелки може да помогне за разграждането на мазнините и за по-лесното им почистване. Просто натъркайте загорелите съдове с обелки от картофи. Оставете да подействат 15-20 минути. След това измийте с препарат.

Грижа за кожата

Картофените обелки могат да са прекрасно допълнение към грижата ви за кожата. Те могат да облекчат симптомите на акне, да потиснат прекомерното омазняване на кожата, да допринесат за заличаването на тъмни кръгове и пигментни петна. Изцедете сока от обелките или от цели картофи. Прецедете го. Нанесете сока с памучен тампон по засегнатите зони. Оставете да престои върху кожата 20 минути. След това измийте с топла вода.

10 алтернативни употреби на зехтина

Коментирай