Здраве и красота

Защо да пиете вода е първото, което трябва да направите сутрин?

Ползите за здравето от пиенето на вода след събуждане

04.07.2022г. / 16 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Водата е жизненонеобходима. Тя е най-важната течност, която тялото ни има нужда да приема. От голяма важност е да пиете достатъчно количество вода всеки ден. Но е също толкова важно да го правите веднага щом се събудите от сън.

Защо да пиете вода е първото нещо, което трябва да правите сутрин?

Около 60% от тялото ни е съставено от вода. Това означава, че тя е една от есенциалните съставки, които са необходими на организма, за да функционира. През деня, но и по време на сън, ние се потим, дишаме, което изразходва количества вода от нашия запас. Уринирането, недостатъчното пиене на вода през деня, хранителните навици, атмосферните условия са само част от факторите, които влияят върху нивата на вода в тялото. Сред тях са и например упражненията в горещото време. Те провокират тялото да губи повече течности.

Ако добавите това към водата, тя става още по-хидратираща

Защо първото нещо, което трябва да направите сутрин, е да пиете вода?

Рехидратация

През нощта човек не пие вода, освен ако се събуди от жажда. По правило се счита, че здравият сън не трябва да бъде прекъсван. Ако не се будите нощно време, значи не пиете вода. Следователно тялото ви е дехидратирано в известна степен. След събуждане е важно да възстановите изгубените течности.

Повишаване на енергията

Водата носи енергия, въпреки че няма хранителна стойност и калории. Тя помага да не се чувствате замаяни, уморени и без енергия, защото възстановява течностите в клетките и тъканите, като им помага да функционират правилно.

Водата с лимон и нейните чудеса за здравето

Подобряване на умствените възможности

Пиенето на вода сутрин е важно за стимулирането на мозъчната дейност. Добрата хидратация още от старта на деня допринася за добра памет, концентрация и производителност през целия ден.

Стимулиране на метаболизма

Обмяната на веществата се случва в присъствието на достатъчно вода. Ако тялото ви изпитва дори малка дехидратация, метаболизмът се забавя. Зареждането на организма с течности след събуждане сутрин подпомага правилния и бърз метаболизъм, което се отразява на фигурата и цялостното здраве.

Здравословни ползи от водата, обогатена с плодове

За добро храносмилане

Храносмилането зависи от количеството течности в тялото. Ако не пиете вода след събуждане, както и през целия ден, има вероятност да страдате от запек. Нормалната работа на червата се осъществява с помощта на водата, която участва в разграждането на хранителните частици.

По-малко глад

Много често, когато се чувстваме гладни, всъщност сме жадни. Ако пиете повече вода и го правите още след събуждане, ще изпитвате по-малко пристъпи на глад, а това помага в контрола на теглото и преяждането с излишни калории.

15 здравословни причини да пиете вода с лимон всяка сутрин

Коментирай