Здраве и красота

Водата с лимон и нейните чудеса за здравето

Защо е добре да пиете вода с лимон всеки ден

09.10.2021г. / 10 37ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пиенето на вода е от съществено значение за здравето. Недостатъчното количество вода води до лека и тежка форма на дехидратация, която затруднява всички важни функции в организма. Пиенето на вода с лимон обаче добавя още повече ползи за здравето.

Лимон – мощните ползи за имунитета и здравето от киселия плод

Можете да я пиете сутрин като енергийна напитка за тласък на деня. Тя е прекрасен заместител на кафето, защото ободрява и събужда тялото. Водата с лимон сутрин на гладно е прекрасно средство да алкализирате организма си отвътре, като това балансира pH-то и предпазва от редица заболявания.

Кои са основните ползи от водата с лимон?

Много високо съдържание на витамин С

Лимоните са прекрасни източници на витамин С. Водата с лимонов сок е наситена с важния витамин, който е антиоксидант и който се бори със свободните радикали в тялото, намалявайки риска от възпаления, сърдечносъдови заболявания, рак, преждевременно стареене на организма и кожата. Редовното пиене на вода с лимон може да помогне на имунната система да се справя по-добре с вирусите и настинките, съкращавайки времето за оздравяване.

6 начина да изчистите цялата къща с лимон

Във водата с лимон се съдържат още важни витамини и минерали, като В комплекс, фолиева киселина, калий, калций, магнезий, желязо, фибри.

Прекрасен хидратант

Водата с лимон хидратира тялото и предотвратява загубата на течности. Ако сте навън през лятото в жегата или тренирате усилено в залата, водата с лимон ще предпази тялото ви от прекомерна загуба на течности. За много хора пиенето на вода не е любимо занимание, защото е безвкусна. Водата с добавен лимонов сок обаче дава съвсем друга ободряваща наслада.

Кафе с лимон – за какво е полезно?

За намаляване и превенция на камъни в бъбреците

Водата с лимон има алкален ефект. Тя противодейства на киселинната среда в организма, която е предпоставка за образуване на калциеви формации в бъбреците, жлъчния мехур, по зъбите. Редовното пиене на вода с лимон нормализира киселинно-алкалния баланс в организма и може да предотврати образуването на нови камъни.

Допринася в храносмилането

Според healthline.com водата с лимон може да помогне в облекчаването на запек. Тази практика е позната от векове в аюрведа и източната традиционна медицина. Лимоновият сок стимулира перисталтиката на червата, като ускорява техните движения и улеснява извеждането на токсините.

Лимон в спалнята? Ето за какво помага

Помага в намаляване на възпалението

Редовното пиене на вода с лимон може да намали киселинността в организма, което от своя страна намалява и възпаленията в тъканите. Балансирането на алкално-киселинните нива в организма намалява болката в ставите, тъканите, помага за предпазване от развитие на редица заболявания.

Коментирай