Здраве и красота

Как да използвате яйчен жълтък за здрава и бляскава коса

Многобройните ползи и вълшебни свойства на жълтъка за растеж и здравина на косъма

13.07.2022г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всяка жена би искала да има здрава, лъскава, блестяща и жизнена коса, която не се накъсва, не пада и е устойчива на вредните влияния. За съжаление, невинаги това се случва. Сред факторите за увреждане на косата са неправилното хранене, употребата на бои за коса, нагряващи и стилизиращи продукти, атмосферни условия, здравословни проблеми и хормонални дисбаланси, стрес. 

Терапии за коса с яйца

Скъпите козметични и професионални средства за грижа за косата могат да помогнат да върнете блясъка и здравината ѝ, но има нещо, което природата ни е дала и то има многократно по-влиятелна мощ върху косата от всички тях. Това е яйченият жълтък

Яйченият жълтък се използва от векове в грижата за косата. Според престижното списание Vogue съществуват сведения, че яйченият жълтък се е използвал за красива, бляскава и здрава коса още от древността, пише healthdigest.com. 

Каква е тайната на жълтъка? Защо той е толкова полезен за косата?

Чудни маски за накъсани и увредени краища

Яйченият жълтък съдържа огромно разнообразие от концентрирани витамини, минерали и хранителни вещества, които имат за цел да създадат нов живот. Ето защо, косата ви ще засияе, ако редовно го включвате в рутината си в грижа за косата. 

Жълтъкът съдържа голямо количество мазнини. Една от тях е лецитинът. Той действа като естествен овлажнител и емулгатор, който прави косата изключително мека, според Medical News Today. Протеините в жълтъците допълнително подхранват и подобряват вида на косата, стимулират блясъка на косъма и изглаждат несъвършенствата по него, правейки косата гладка и нежна. 

Маски с канела за здрави коса и скалп

Друг много важен компонент в жълтъка е биотинът (витамин В7). Неслучайно той се включва в редица хранителни добавки и продукти за коса, включително против косопад. Биотинът има страхотни ползи за косата, като я укрепва, изглажда, заздравява, стимулира растежа и намалява косопада, според WebMD. 

В жълтъка се намира още витамин В5, известен още като пантотенова киселина. Той също е изключително важен компонент в грижата за косата, присъстващ в редица стимулиращи растежа добавки. Има овлажняващ и дълбоко хидратиращ ефект. Подобрява структурата на косъма, приглажда несъвършенствата и изравнява текстурата му. 

Домашни маски за всякакъв тип коса

Ето защо един малък яйчен жълтък може да се окаже голям приятел на косата ви. Редовното му прилагане върху косата може да помогне да постигнете по-добро овлажняване, подобряване на структурата на косъма, повече блясък и жизненост, намаляване на косопада и стимулиране на здравия растеж на косъма, според healthline.com. Масажирането на скалпа с яйчен жълтък доставя хранителни вещества директно във фоликулира, като това прави косата още по-здрава от корените до върха. А нанасянето на жълтък по цялата дължина на косъма придава фантастичен блясък и гладкост на косата.

Как да ползвате кисело мляко за здрава коса

Можете да включите жълтък по много начини в грижата за косата. Тук можете да разгледате някои много полезни маски за коса с жълтък. 

Коментирай