Здраве и красота

Кои са признаците на забавен метаболизъм?

Честата умора може да е един от тях

03.08.2022г. / 13 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В неравната битка с килограмите често пъти ние, дамите опитваме всичко – строги диети, изтощителни тренировки, масажи и модерни процедури за тяло. Мотивацията обаче не трае дълго. Един семеен празник или ваканция могат да объркат всички планове и да се озовем отново на старта, където всичко започва отначало.

Виним гените, липсата на движение или многобройните ангажименти за нашата не добра физическа форма. В края на деня сме уморени и психически претоварени, а пътят до фитнес залата ни се струва непосилен. Консултираме се с приятелки и познати, и тогава в съзнанието ни изниква думата „метаболизъм“.

Как храненето за здраво сърце помага на цялото тяло

Често говорим за него, когато коментираме последната диета или трудности със свалянето на тегло. Какво всъщност представлява метаболизмът? Най-просто казано, това е способността нашето тяло да преобразува поетите калории в енергия за организма. Ако имате бърз метаболизъм, веществата, които поемате с храната ще се обработват бързо, като освен това вие ще изгаряте и повече калории в състояние на покой – например когато лежите и гледате телевизия. И обратно – забавената обмяна на веществата ще ви попречи да усвоявате бързо поетите вещества, както и да изгаряте калории. Съответно – вие ще се нуждаете от приема на по-малко количество храна, отколкото човек с бърза обмяна.

Как да разберем дали имаме забавен метаболизъм?

Броите калории, ходите на фитнес, спите достатъчно, въпреки това качвате тегло. Вероятно причината може да е забавен метаболизъм. Много жени споделят за увеличен апетит, който може да е сигнал за хипофункция на щитовидната жлеза. Ако имате съмнения за това, незабавно се консултирайте с лекар специалист. Ето някои от най-честите признаци на забавения метаболизъм.

Храненето може да намали риска от диабет и при генетичен риск

Умора

Ако тялото ви усвоява бавно енергията, която му се предоставя, това може да е причина да се чувствате уморени много често през деня. Ендокринолози споделят, че най-честият сигнал за забавена обмяна (освен покачването на тегло) е именно умората.

Суха кожа

Бавният метаболизъм означава, че клетките не са така активни, като съответно те не получават нужното количество кръв. Когато кожата не получава необходимите ѝ вещества, тя губи блясъка си, а вие можете да я усещате суха и сърбяща.

Най-добрите храни за премахване на коремни мазнини

Чести главоболия

Безпричинни главоболия или мигрени могат да бъдат сигнал, че нещо с обмяната на веществата ви не е наред. 

Свързани статии

Запек

Проблемите с изхождането могат да са признак за забавена обмяна, тъй като храата не може да бъде добре смляна и усвоена.

Чупливи нокти

Липсата на достатъчно количества ценни вещества влияе освен на състоянието на кожата и на здравето на ноктите.

Косопад

Бавният метаболизъм може да повлияе на растежа и обновяването на косата ви.

Коментирай
Свободно време