Здраве и красота

Как да предпазите кожата и косата през лятото

Ценни съвети срещу суха кожа и дехидратирана коса

08.08.2022г. / 06 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кожата и косата страдат през лятото заради директното облъчване от слънцето, както и от сухия въздух. Тези атмосферни условия в комбинация с горещината дехидратират кожата и косата, правят ги сухи и изтощени, влошават цялостното им състояние. Русата коса и светлата кожа са най-уязвими към вредното влияние на слънчевата светлина. Но за щастие можете да предотвратите увреждането на косата и кожата с помощта на някои полезни съвети.

Как да облекчите раздразнената кожа на подмишниците през лятото

Начини да защитите кожата

Използвайте слънцезащитен крем

Най-разпространеният начин за превенция на слънчево изгаряне и всякакви негативни ефекти от слънчевата светлина е редовната употреба на слънцезащитен крем или лосион. Той е задължителен продукт през лятото не само на плажа, но и в ежедневието. Ако прекарвате време на открито и носите по-леко облекло, слънцезащитата е незаменима, защото предпазва не само от изгаряне, но и от рак на кожата.

Повече дрехи

Ако не искате да се мажете с кремове и лосиони, носенето на дрехи, покриващи изложените на слънце зони е добро решение. Стига да можете да понесете жегата, дрехите могат да ви помогнат да се предпазите от изгаряне на кожата. Те предпазват и от пресушаване на кожата заради директното огряване от слънцето. Откритата кожа е изложена и на сухия горещ въздух през лятото, който допълнително я дехидратира.

Как да се отървем от лъщящата кожа през лятото?

Масажни масла

Масажните масла могат да помогнат на кожата да възвърне влагата си и да остане еластична. Те имат подхранващи свойства, съдържат антиоксиданти, витамини, ценни мазнини, които правят кожата гладка и свежа. Освен това маслата имат бариерна функция, която поставя невидима преграда между кожата и атмосферните условия.

Не се излагайте на слънце между 11 и 15 часа

Това е една стратегия, която може да ви помогне да се предпазите от най-силно озарените от слънчевата светлина часове от деня. В този диапазон слънцето грее най-ярко през лятото, което поставя кожата и здравето ви като цяло пред голямо предизвикателство.

3 грижи за косата през лятото

Начини да предпазите косата

Използвайте продукти с UV-защита

Не само кожата се нуждае от слънцезащита. Косата също трябва да бъде щателно предпазвана от UV-лъчите всеки ден. Използвайте продукти за коса със защитен фактор, който да не позволи на слънчевите лъчи да навлязат в косъма и да го увредят.

Поставяйте балсам за коса преди плуване

Ако сте на басейн или на море, плуването в хлорирана или солена вода може да увреди косата, да я отслаби и направи по-податлива на начупване и накъсване. Когато поставите балсам за коса непосредствено преди влизане във водата, той ще ѝ попречи да достигне до косъма, което ще го изолира. Запасете се с повече балсам, когато сте край басейна или на плажа.

Как да запазите мекотата и цвета на косата си през лятото

Маска с мед и мътеница

За да подхраните косата и да намалите уврежданията от сухия въздух и слънчевата светлина през лятото, направете си домашна маска за коса с мътеница и мед. Тези две съставки имат прекрасно въздействие върху косата. Мътеницата е богата на протеини, а медът съдържа изобилие от витамини и минерали.

Коментирай