Здраве и красота

Как да повишим имунитета още през лятото

Хапвайте маслини и кисели краставички

08.08.2022г. / 13 47ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В разгара на лятото искаме да се наслаждаваме на слънцето и ваканцията с пълна сила. Не искаме да мислим за наближаваща есен, пълна с ангажименти. Искаме да избягаме от сивотата и поне за няколко месеца да не мислим за вируси и настинки. Това е добра стратегия, но все пак, всеки сезон има своята красота. Можем ли да направим нещо още сега, което може да ни осигури по-добър имунитет и здраве през следващия сезон? Разбира се! Има няколко стъпки, които можем да следваме, за да се защитим от вирусите, като същевременно подготвим организма си за смяната на сезоните.

Хранете се със сезонни храни

Лятото изобилства от пресни плодове и зеленчуци. Те ще ви заредят с необходимите витамини, минерали и фибри. Освен това, те съдържат голямо количество вода – тя ще ви помогне да хидратирате тялото и да заситите чувството за глад. Ако сте фен на диета с ниско съдържание на захари  - изберете зеленчуци. Домати, краставици, пресен лук – идеалните продукти за всяка салата, които освен вкусова наслада, ще донесат и редица ползи за тялото ви. Добавете полезни мазнини под формата на зехтин или маслини и протеин – пълномаслено сирене или моцарела.

Хапвайте повече протеин

Освен че поддържа мускулатурата и е основна градивна част от всяка клетка на нашия организъм, протеинът се разгражда по-бавно от тялото, което ни кара да се чувстваме сити за по-дълго време. Довавете 20-30 грама на всяко хранене – това ще ви осигури нужната дневна доза за деня (за жени се препоръчват около 1.5 г протеин на килограм телесно тегло; господата могат да приемат около 2 г и повече). Ако предпочитате веганска или вегетарианска диета можете да намерите високи нива на протеин в черната леща, фъстъците, черният боб, тофу и др.

Заредете се с естествени пробиотици

Лятото често се свързва с чревни неазположения и инфекции. Можете да избегнете това като към добрата хигиена добавите и незаменими пробиотици – освен като хранителна добавка, можете да ги намерите и в изобилие във ферментиралите храни – киселото мляко, кефирът, зелените маслини, киселите краставички, дори в някои видове сирене – гауда, моцарела, чедър. Последните притежават в състава си калций, фосфор и витамин B12 – важни за превенцията на остеопороза и сърдечносъдови заболявания.

Спортувайте редовно

Свързани статии

Не използвайте летните горещини за оправдание, което да ви спре от практикуването на любимия спорт. Не е необходимо задължително да прекарвате часове във фитнес залата – изберете прохладно място сред природата. Посетете някоя близка екопътека със семейството. Това е идеален начин да разпуснете след работната седмица, като същевременно се радвате на компанията на близки хора сред прохладата на планината.

Не прекалявайте с храната

Мнозина от нас са склонни да се върнат от лятната си почивка с няколко килограма отгоре. Не правете грешката да преяждате, само защото сте на ваканция и имате възможност да се храните по-дълго и обилно. Можете да “хакнете” усещането за глад – пийте повече течности и правете разходки след вечеря. Най-новите проучвания в областта на здравето доказват, че разходката с умерено темпо след хранене понижава нивата на кръвната захар.

Коментирай