Здраве и красота

Хранителни навици за баланс на кръвната захар

За повече здраве и красота

18.08.2022г. / 06 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изграждането на здравословни хранителни навици е в основата на промяната на начина ни на живот и контрола на кръвната захар. Много хора, които нямат проблеми с кръвната захар и инсулина или дори не подозират, че може да имат такива, неглижират начина си на живот. Например, често консумират солени храни, лакомства, колбаси, захарни изделия. 

Ако сте от тези, за които е важно да бъдат в добро здраве, вижте няколко лесни хранителни навици, препоръчвани от специалисти.

Наблягайте на протеините на закуска

Закуската неслучайно е първото и най-важно хранене за деня. Правилният подбор на храни може много да помогне за баланса на кръвната захар. Според западни изследвания, започването на деня с храна, която е богата на полезни протеини, може да помогне за поддържането на добри стойности на кръвната захар през останалата част от деня. 

15 здравословни причини да пиете вода с лимон всяка сутрин

Комбинирането на въглехидратите с източник на протеин, ще забави скоростта на навлизане на глюкозата в кръвта ви, което може да помогне за поддържане кръвната захар в целевия диапазон, смятат учените. Какво да хапнете? Ако сте свикнали в закуската ви да има хляб, може да си препечете филийка пълнозърнест, да я добавите към 2-3 яйца на очи или бъркани, и да завършите с няколко резена домат. 

Какво ще се случи, ако прекалявате с консумацията на ориз?

Придържайте се към редовното време на хранене

Яденето на редовни интервали на всеки 4 часа ще помогне за управлението на кръвната захар. От друга страна, изчакването, докато станем много гладни, често води до импулсен избор на храна, която невинаги е здравословна. Ето защо, западни специалисти ни съветват да си създадем навика да се храним преди да огладнеем твърде много. Така няма да преядем и ще поддържаме кръвната захар стабилна. 

Оформяйте правилно вашата чиния

Знаем, че здравословната чиния с храна трябва да включва протеини, въглехидрати и зеленчуци без скорбяла. Когато искаме да поддържаме стабилни нива на кръвната си захар, запазваме половината от чинията си за зеленчуци без скорбяла – домати, краставици, броколи, брюкселско зеле, чушки, зеле и други. 

Храненето може да намали риска от диабет и при генетичен риск

Поглеждаме към дланта на едната си ръка, за да преценим според размера ѝ колко количество протеин да добавим към чинията си като риба, месо. Свива ръката си в юмрук и приблизително толкова като размер е въглехидратната част в чинията ни, например кафяв, черен, червен ориз.  

Протеините и фибрите в зеленчуците могат да забавят скоростта, с която въглехидратите повишават глюкозата ни, смятат учените, които съветват първо да започнем с консумацията на протеина и зеленчуците. 

Свързани статии

Намерете баланса, а не стигайте до крайности

Това означава да не изключвате от менюто си всички въглехидрати, особено здравословните, за да имате добри стойности на кръвната захар. Нерафинираните въглехидрати с високо съдържание на фибри, като боб, леща, грах, овесени ядки, горски плодове в умерени количества на хранене, ще забавят храносмилането и ще сведат до минимум скоковете на кръвната захар, сочат изследвания. Освен това тези храни засищат, подходящи са за отслабване, благоприятстват храносмилането, енергийните нива, освен ако нямате непоносимост към някои от тях. 

Не на последно място, ако възможност след като сте хапнали, направете една 10-минутна разходка (или повече), тъй като това също спомага за баланса на кръвната захар. 


Коментирай