Здраве и красота

Грешки, които допускаме при миенето на косата

Изсушаването на косата с хавлиена кърпа може да й навреди

11.08.2022г. / 16 05ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Измиването на косата е част от ежедневието ни - нещо, което сме правили почти цял живот. Изглежда като задача, при изпълнението на която няма какво да объркаме – косата ни е мръсна, нанасяме шампоан, след това балсам и измиваме! Има ли обаче вероятност вместо да помагаме на косата си, с определени действия всъщност да ѝ вредим? Тя е най-уязвима именно, докато е мокра. Ето защо към миенето ѝ трябва да подходим много внимателно, за да запазим красотата и здравето ѝ. Как точно да направим това?

Не мийте косата прекалено често

Свързани статии

Повечето хора нямат нужда от ежедневно измиване на косата. Прекалено честото миене може да доведе до изсушаване на скалпа, като в резултат, за да компенсира това, той започва да произвежда още повече себум (секрет, отделян от мастните жлези). Ако имате слаба и тънка или мазна коса, най-честото миене би следвао да е през ден. Ако косата ви е нормална или гъста – можете да си позволите миене 2 пъти в седмицата.

Разресвайте косата преди миене

На пазара съществуват много четки и гребени за коса, чиито производители ни убеждават, че могат да се използват както на суха, така и на мокра коса. Не правете обаче грешката да разресвате косата, докато е мокра, защото тогава тя е най-уязвима и склонна към накъсване. Вместо това, срешете хубаво косата преди миене – така ще избегнете скубането и ще можете да разнесете шампоана по-равномерно.

Не забравяйте скалпа

Когато говорим за миене на косата, често пъти скалпът е пренебрегван. Нежният масаж с крайчетата на пръстите ще помогне да отстраните замърсяванията, като същевременно ще подобри циркулацията на кръвта, която е в основата на растежа и здравината на косата.

Измивайте хубаво шампоана

Не пестете време и се уверете, че докато сте под душа, хубаво сте измили косата си от шампоана или балсама. В противен случай, след изсушаване рискувате косата ви да остане омазнена, усещайки я “тежка”. Това ще си проличи особено силно, ако имате слаба и тънка коса. Избягвайте миенето с гореща вода. Освен че уврежда косата повече, топлата вода може да е причина и цветът на косата ви (ако се боядисвате) да избледнява прекалено бързо. За допълнителен блясък – измийте косата си с хладка (или студена) вода. Това ще “заключи” хидратацията в косъма, правейки косата блестяща.

Не нанасяйте балсам върху скалпа

Свързани статии

Ако и вие го правите редовно – спрете! Скалпът на главата ни произвежда достатъчно мазнина всеки ден, така че не е необходимо да нанасяте допълнително продукт за това. Прекалено голямото количество мазнина може да запуши фоликулите, да забави растежа на косата и да доведе до производство на още повече себум. Балсамът или маската се нанасят от средата на косата до краищата. Това са участъците, където косата има нужда от повече допълнителна хидратация.  

Избягвайте сушенето с хавлиена кърпа

Нека си признаем – всички го правим. Дали това обаче е правилно? Оказва се, че не. Докато е мокра, косата е много по-склонна към накъсване и увреждане, ето защо агресивното търкане със суха хавлия може да разруши структурата на косъма. Най-добре е, ако оставите косата да изсъхне сама. Ако нямате време и възможност – изстискайте излишната вода от косата, и я изсушете, потупвайки нежно с хавлиенета кърпа (без да търкате).

Коментирай