Здраве и красота

Домашен сироп за кашлица

С полезни за имунитета съставки

22.08.2022г. / 06 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

За болното гърло и кашлицата няма сезон. Тези неразположения се развиват в рамките на часове, след като сме се почувствали зле в резултат на настинка или грип. Консултацията с лекар винаги е важна. Разбира се към неговите препоръки винаги добавяме и някои природни съставки, които ни помагат да намалим бързо кашлицата. Днес споделяме с вас една лесна рецепта за домашен сироп против кашлица.

Необходими съставки:

Ябълков оцет – Той съдържа полезни бактерии и се смята, че помага за бързото укрепване на имунната ви система, успокоявайки и болното гърло.

Чесън – Суперхрана за настинки и грип! Чесънът съдържа съединението алицин, за което е известно, че има способността да елиминира микроорганизмите, които допринасят за респираторни инфекции, които могат да доведат до кашлица.

Полезни и вредни храни при болно гърло

Лимонов сок – Той е с високо съдържание на витамин С, както и други антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с възпалението и да насърчат подобряване на имунитета. Винаги ползвайте пресен лимонов сок.

Мед – За медът е доказано, че е една от най-полезните храни за облекчаване на кашлица и болно гърло. Той спомага за намаляване на дразненето, възпалението, като ни осигурява имуностимулиращи антиоксиданти.

Комбинация от мед, ракия и масло облекчава кашлицата

Джинджифил – Пикантната подправка има мощни антибактериални, антивирусни и противогъбични свойства, което я прави предпочитана при справяне с инфекции на дихателните пътища, укрепване на имунитета по време на настинки и грип.

Канела – Ароматната канела съдържа естествени антимикробни, антибиотични, противогъбични и антивирусни свойства.

Лют червен пипер – Богат е на бета-каротин и антиоксиданти, поддържащи имунната система, като същевременно облекчава болното гърло и кашлицата.

Джинджифилово мляко при настинки и болно гърло

Ето и ориентировъчните количества от съставките за направата на домашен сироп за облекчаване на кашлицата. Вие може да увеличите дозата на съставките.

В буркан с капак комбинирайте:

  • 1 супена лъжица ябълков оцет;
  • сокът на ½ лимон;
  • 1 и ½ супени лъжици вода;
  • 1 супена лъжица мед;
  • ¼ чаена лъжичка стрит чесън;
  • ¼ чаена лъжичка смлян корен от джинджифил;
  • ¼ чаена лъжичка канела;
  • ⅛ чаена лъжичка смлян червен лют пипер.

Всичко се разбърква добре и може да се съхранява в хладилник, като 10 минути преди консумация може да извадите сиропа, за да не е толкова студен. Също така винаги преди консумация разбърквайте или хубаво раздрусвайте буркана. От домашния сироп се консумира по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден.

Внимание! Този сироп не заменя лечението назначено от лекар. Не консумирайте при алергии към някои от съставките.

Коментирай
Свободно време