Здраве и красота

Най-популярните митове за слънцезащитата

Солената вода може да е полезна за кожата, но вредна за косата

17.08.2022г. / 16 02ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В сезона на слънцето и морето, всички сме настроени за забавления и дълги часове навън. Жадуваме и мечтаем за този момент цяла зима! И когато той дойде – искаме да му се насладим с пълна сила. Но какво се случва, когато отидем на почивка? Уморени от дългия път, веднага се втурваме към плажа и унесени от емоцията, забравяме за правилната стратегия в отношенията със слънцето. Забравяме за нанасянето на слънцезащита, носенето на шапка и подходящи дрехи. И така – ваканцията е започнала... със слънчево изгаряне. Какво да направим, за да не се стигне до този момент?

Когато говорим за нашата кожа и излагането на слънце, трябва да разчитаме на факти, а не на митове. Кои са най-популярните заблуди, свързани със слънцезащитата? Ето някои от тях:

Посещаването на солариум подготвя кожата за слънцето

Слава богу, отдавна отмина модата на ходенето на солариум (или поне силно се надяваме на това), тъй като се доказа, че неговите лампи излъчват 12 пъти повече UVA лъчи от слънцето. Това от своя страна може да причини дълбоко увреждане на кожата, прекомерно изсушаване и преждевременно стареене. Никой не иска това, нали? В отговор на специфичните лъчи от солариума, кожата ще образува меланин, но той ще е различен от този, който се образува от излагане на слънце. И така – когато започнете слънчеви бани на кожата ви ще ѝ се “наложи“ да започне произвеждането на защита отново.

Ако сте облечени на плажа, няма да изгорите

Ако сте с обикновени дрехи от памук, те със сигурност няма да ви защитят от UVA и UVB лъчите. Те могат да ви предпазят от изгаряне, но за да осигурите на кожата си най-доброто, подходящият вариант е да носите специални дрехи и шапки, които имат слънцезащита. Носенето на слънчеви очила също е задължително – винаги избирайте поляризирани модели.

Морската вода е полезна за кожата и косата

Полезните минерални йони се усвояват само в разтворен вид, ето защо, щом излезете от водата, солта, останала по кожата започва да извлича влагата от епидермиса. За да предпазите кожата от загуба на хидратация, винаги изплаквайте тялото със сладка вода, след като сте били в морето. Едва след това нанасяйте слънцезащита. Когато говорим пък за косата, солената вода може да се окаже по-скоро вредна, отколкото полезна – особено ако косата е боядисана. Водата ще извлече влагата и ще направи косата суха и склонна към накъсване. Освен това морската вода може да промени цвета на косата ви. Винаги използвайте подходящи продукти, специално разработени да защитят косъма от вредното влияние на слънцето и морската вода.

Нанасянето на слънцезащита сутрин ще ни защити през целия ден

Свързани статии

Колкото и висок да е факторът на крема, който сте нанесли, на практика е невъзможно той да ви предпази за цял ден. Честото влизане във водата, сядането на шезлонги и столове, обличането на дрехи, триенето с хавлия – всичко това отнема от продукта върху кожата. Препоръчително е да слагате слънцезащитен крем всеки път, след като сте излезли от морската вода или басейна, като преди това сте изплакнали тялото със сладка вода. Непосредственото нанасяне на продукт преди влизането във водата, също няма да ви донесе оптимална защита. Най-добре е това да се направи малко преди да се отиде на плаж, за да могат UV филтрите да се активират.

Няма да изгорите, ако сте без слънцезащита в облачно време

Със сигурност количеството на вредните UV лъчи на сянка е по-малко, но това не означава, че те не могат да навредят на кожата ви. Същото се отнася и за облачното време – на практика облаците само покриват слънцето, но те не са бариера за лъчите. Ето защо е нужно и в двата случая да нанасяте слънцезащита на всеки два часа.

Коментирай