Здраве и красота

Защо драконовият плод е полезен при диабет?

За здравословните ползи от тропическия сочен плод

23.08.2022г. / 05 14ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е трудно за управление заболяване. При него се налагат строги рестрикции в храненето, внимание, разбиране и постоянство. Диабет тип 2 се характеризира със слаба чувствителност на клетките към инсулина, както и с намалено производство на инсулин от панкреаса. Това налага специален режим на хранене, при който се набляга на храни с нисък гликемичен индекс.

Защо боровинките са най-добрият плод при диабет

Плодовете са полезна храна, пълна с витамини и минерали, антиоксиданти и фибри, но и са сред най-богатите на въглехидрати дарове на природата. Ето защо диабетиците трябва да внимават с вида на плодовете, които консумират, както и количеството им.

Но не всички плодове са с висок гликемичен индекс. Има и такива, които са подходящи за хора страдащи от диабет.

Драконовият плод е един такъв плод, който е подходящ за диабетици и хора страдащи от инсулинова резистентност, тъй като е с нисък гликемичен индекс и с високо съдържание на фибри, витамини и минерали.

Най-полезните плодове при диабет

Драконовият плод е тропически плод, който не е сред най-разпространените у нас, но пък заслужава специално внимание. Той притежава прекрасни вкусови и хранителни качества. Има противовъзпалителни свойства, които оказват положително влияние при диабет тип 2.

Антиоксидантите и фибрите в драконовия плод подобряват чувствителността на клетките към инсулина, което прави контролирането на диабета по-лесно. Антиоксидантите се борят със свободните радикали в тялото, като намаляват възпаленията, потискат процесите на стареене на клетките и образуването на злокачествени изменения в тях.

Плодове, подходящи за диабетици

Свързани статии

Каква е хранителната стойност на драконовия плод?

Драконовият плод е с много ниско съдържание на въглехидрати и захари. Освен че са нисковъглехидратна, те са и нискокалорична храна, която същевременно е богат източник на витамини и минерали, според WebMD.

Драконовият плод е с много високо съдържание на витамин С, който е важен за укрепването на имунната система, оздравителните процеси в клетките, синтеза и усвояването на колаген. Витамин С може също да помогне за контрол на нивата на глюкоза в кръвта.

Плодове, позволени при диабет

Драконовият плод съдържа много фибри. В една чаша драконов плод се съдържат около 7-8 грама фибри, което представлява една четвърт от дневната препоръчителна доза. Фибрите са много важни за контрола на диабета, тъй като благодарение на тях се забавя усвояването на въглехидратите, а това стабилизира нивата на глюкоза в кръвта. Колкото повече фибри се консумират, толкова по-малки и плавни са скоковете в нивата на кръвната захар.

Коментирай