Здраве и красота

Защо боровинките са най-добрият плод при диабет

За здравословните ефекти от малкия горски плод

15.07.2022г. / 11 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диабетът е коварно заболяване, което засяга милиони хора в цял свят. При диабета тялото се затруднява да секретира достатъчно инсулин или изпитва трудности в неговото управление. Двата вида диабет – тип 1 и тип 2, имат колкото сходства, толкова и различия. При диабет тип 1 панкреасът произвежда много малко или никакъв инсулин, което налага внасянето му отвън чрез медикаменти. При диабет тип 2 в повечето случаи инсулинът не се усвоява правилно от клетките в тялото, което оставя кръвната захар във високи стойности, според Американската диабетна асоциация, цитирана от healthdigest.com. 

5 прости начина да се предпазите от диабет тип 2

Храненето и движението при това заболяване са от огромно, наистина много голямо значение. Диетата е важна, когато става дума и за двата типа диабет, според Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания. Тя предлага да се избягват всякакви продукти с добавени захари, наситени мазнини, трансмазнини и хидрогенирани масла, преработени и пакетирани храни, както и такива, съдържащи големи количества сол. 

За сметка на тях е силно препоръчително да се набляга на храни, богати на фибри, постни протеини и здравословни мазнини. Плодовете и зеленчуците са сред тях, но някои плодове са с много високо съдържание на захари, което ги прави храни с висок гликемичен индекс, следователно са храни, които не е добре да се консумират от хора с диабет. Такива плодове са бананите, динята, пъпешът, ябълките, особено ако са добре узрели. Medical News Today, цитиран от healthdigest.com по-добре е тези плодове да се избягват. 

Най-честите признаци на висока кръвна захар

Други плодове съдържат средно високи количества фруктоза. Консумацията им се допуска в малки количества. Това са грозде, киви, манго, цитрусови плодове, папая, праскови, круши, ананас, малини. 

Боровинките, от друга страна, са прекрасен плод, подходящ за страдащи от диабет. 

Свързани статии

Боровинките са един от най-добрите плодове, които диабетиците и страдащите от метаболитни смущения, свързани с нивата на кръвната захар и инсулина, могат да консумират, според healthline.com. Те са изключително богати на фибри, минерали и антиоксиданти. Освен това са по-бедни на захари, което ги прави чудесни в контрола на глюкозата и усвояването на инсулина. Имат свойството да насърчават метаболизма и отслабването. Те имат и благоприятен ефект върху холестерола, като го понижават, а това оказва здравословно влияние върху черния дроб и кръвоносните съдове, както и върху общата мастна тъкан в тялото. 

13 храни, помагащи за баланса на кръвната захар

Боровинките дължат всички тези прекрасни свойства на антиоксидантите в състава си. Те са антоцианини, специфичен вид флавоноиди, които придават синия цвят на тези горски плодове, според eatingwell.com. Проучвания от 2017 година, публикувани в Food & Nutrition Research констатират, че антоцианините имат благоприятно въздействие върху здравето на нервната система и зрението. Имат свойството да подобряват инсулиновата резистентност, като правят чувствителността на клетките към инсулина по-добра. 

Коментирай