Здраве и красота

За какво помага методът пилатес?

Той ще направи мускулите ви силни, но без излишен обем

25.08.2022г. / 09 01ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В борбата за красива фигура, ние, жените сме склонни да опитаме всичко. Изтощителни диети, часове, прекарани във фитнеса и какво ли още не. Понякога, за съжаление, дори най-големите ни усилия се оказват напразни. След като сме направили една изтощителна тренировка, често пъти след това се „награждаваме“ с вкусен сладолед например. Една такава „награда“ обаче може да се превърне в камъчето, което да „обърне колата“ на калорийния ни прием за деня. И така – тренираме повече, но и хапваме повече...

Доказано е, че за да е ефективно отслабването, храната играе дори по-важна роля от упражненията. Има ли начин да тренираме, без обаче да се изтощаваме? Да! Ето тук можем да споделим за набор от движения, които ще изваят тялото ви, без да ви доведат до прекалена умора. Всички сме чували за тази система от упражнения – методът пилатес. Тя е измислена в началото на 20-ти век, като нейният създател е Джоузеф Пилатес – треньор от Германия.

Какво е пилатес?

Това е вид тренировка, но не само за тялото, а и за духа. Движенията са плавни, без голяма амплитуда. За правилното им изпълнение е необходима голяма и силна средна част на тялото (коремът), която е основата на здравата и пропорционална фигура. Основателят на тази система твърди, че тя е предназначена за хора, които искат да постигнат чрез движението подобрение на здравето както на тялото, така и на духа.

За какво помага методът

Тази система е подходяща за дами, които искат да постигнат хармонично и стегнато тяло, без видимо изразени мускули. Поради спецификата на движенията, мускулатурата укрепва и се заздравява, без обаче това да е за сметка на увеличения обем на тялото. Практикуващите пилатес твърдят, че тялото ви ще се „издължи“, придобивайки по-атлетичен вид. Ако сте почитателка (или почитател) на по-плавните движения, и искате да допълните вашата йога рутина с нещо малко по-динамично и натоварващо – то пилатес е точно за вас.

За кого е подходяща тази система

На практика за всички! Без значение от вашия пол, възраст или ниво на физическа култура. Пилатес е подходящ за хора, които са претърпели физическа травма и не могат да изпълняват тежки тренировки. Упражненията по този метод могат да се изпълняват и при проблеми с кръста и гърба, тъй като много от тях се правят на пода – където ръцете могат да се използват като опора.

Здравословни ползи от пилатес

Пилатес разглежда тялото като едно цяло, фокусирайки се както върху силата на корема, долната и горна част на тялото, така и върху гъвкавостта и цялостната стойка.

Помага за намаляване на теглото

Свързани статии

Ако практикувате пилатес редовно, той ще промени тялото ви. Ще направи мускулите ви издължени и здрави, помагайки ви да имате по-добра стойка и по-голям контрол на движенията на тялото. В съчетаване с аеробни движения, той може да се окаже точната комбинация за намаляване на излишните килограми.

Увеличава гъвкавостта на тялото

Поради спецификата на движенията, методът помага за цялостното укрепване на тялото, прави го по-гъвкаво, като това може да ни предпази от наранявания и травми.

Повишава силата на корема

Силните и здрави коремни мускули предпазват от наранявания кръста и гърба. Освен това те подпомагат силните тазобедрени стави и помагат за възстановяването на организма след раждане.

Коментирай