Здраве и красота

Най-вероятните причини за зелени изпражнения

Кога е притеснително и кога не

04.09.2022г. / 05 53ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изхождането е много важно за детоксикацията на организма и освобождаването на червата от излишните отпадни вещества. То е незаменима част от метаболизма. Важно е изхождането да се случва минимум по веднъж на ден, а ако се случва повече пъти, добре дошло.

Признаци, че вероятно трябва да спрете да ядете глутен

Цветът на изпражненията, разбира се, трябва да е кафяв. Причината за този цвят и неприятният мирис са мъртвите клетки, кръвните клетки, бактериалните отпадъци, преработените отпадъци от храна, които се обработват в червата и се отделят от тях, според healthline.com. Не само храната, която консумираме се отделя чрез тези отпадъци. Чревните бактерии също отделят отпадни вещества, които влизат в състава на изпражненията.

Има и други компоненти, които влизат в този състав. Те могат да променят цвета, консистенцията и мириса на изпражненията. Понякога може те да добият зелен цвят.

Рисковете за здравето от червеното цвекло

Кога появата на зелени изпражнения е тревожен сигнал и кога е нормално следствие от промени в навиците и храненето?

Промени в храненето

Въпреки че екскрементите са сложна смес от отпадни вещества, основната съставна част в тях е храната, която консумирате. Ако през последните дни и седмици сте наблегнали на зелени храни, пресни листни зеленчуци, храни, богати на желязо или дори сте приемали хранителни добавки с желязо, те могат да са причината за поява на зелени изпражнения, според клиника Майо.

Жлъчка

Жлъчният сок, който наричаме „жлъчка“ накратко, има жълто-зелен цвят. Той се секретира от черния дроб и се складира в жлъчния мехур. Използва се от организма за разграждане на мазнини, особено наситени, пише healthline.com. Когато се храните обилно с мазнини, секрецията на жлъчен сок се повишава. Това може да причини позеленяване на изпражненията, пожълтяване на кожата, очите.

Полезни сокове при запек

Някои антибиотици

Антибиотиците могат да променят чревната флора, въздействайки върху вредните, но и върху полезните бактерии в микробиома ни. Някои антибиотици могат да причинят промени в цвета на изпражненията, като това е временен ефект, който приключва след преустановяването на лечението.

4 напитки, причиняващи запек

Инфекции

В някои случаи зелените изпражнения са тревожен сигнал за чревни инфекции, според клиника Кливланд. Някои вируси и бактерии могат да оцветят изпражненията в зелено. Сред тях са норовирус и ешерихия коли. Тези патогени обикновено предизвикват диарии и ускорена дефекация, което води до загуба на голям брой чревни бактерии.

Болести на храносмилателната и отделителната система

Някои заболявания на храносмилателния тракт могат да са причина за поява на зелени изпражнения. Сред тях е болестта на Крон, например, която представлява хронично възпалително заболяване на червата, което се характеризира с болки, подуване, диарии и други интензивни видове дискомфорт в червата, предизвикани от определени храни.

Ефикасни начини за използване на зехтин при запек

Цьолиакията или непоносимостта към глутен е друго възпалително заболяване, което причинява газове, подуване, тежки диарии, болки и спазми в червата след консумация на съдържащи глутен храни. Цьолиакията може да причини и поява на зелени изпражнения.

Коментирай