Здраве и красота

Домашен крем за лице с масла за есенна грижа за кожата

Подхранва в дълбочина

14.09.2022г. / 09 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

През есенните месеци кожата на лицето ни се нуждае от малка промяна в ежедневните грижи. Ще заложим на добра хидратация, ще добавим продукти, богати на витамин С, при необходимост и след допитване до дерматолог можем да направим и лек пилинг на кожата си. Разбира се ще продължаваме да нанасяме и слънцезащита, но и ще се доверим на богатите масла, които възстановяват, подхранват и подмладяват кожата на лицето ни.

Причини да включите масло от лавандула в грижата за красотата

Ако обичате грижите с масла, днес споделяме с вас една лесна рецепта за домашен крем за лице, който може да направите част от вашата грижа за кожата през есента (и не само).

Трите основни съставки в крема са кокосово масло, масло от жожоба и масло от шеа. Към тях по желание може да добавите и някои етерични масла, според нуждите на вашата кожа (по 5 капки от желаните от вас масла), като:

Масло от лавандула – чудесно за суха, застаряваща, мазна, нормална или склонна към акне кожа;

Масло от чаено дърво – подходящо за нормална, мазна или склонна към акне кожа;

Масло от тамян – чудесно е против стареене, кожни несъвършенства, бръчки и фини линии;

Домашен крем против стрии

Масло от роза – подходящо за чувствителна кожа, фини линии, бръчки около очите;

Масло от лимон – за мазна кожа;

Масло от сандалово дърво – подходящо за всички типове кожа;

Масло от смирна – за суха и напукана кожа;

Масло от семена на броколи – за по-млада кожа и красива коса

Важно е да знаете, че етеричните масла са концентрирани и не е добре да се ползват самостоятелно върху кожата. Ако към вашия крем искате да добавите цитрусово масло, задължително през деня трябва да нанесете слънцезащита, тъй като се повишава фоточувствителността на кожата.

Свързани статии

Как да си приготвите домашния крем за лице?

В стъклена купа сложете 1/2 ч. ч. масло от ший, 1 супена лъжица масло от жожоба, 1 супена лъжица фракционирано кокосово масло. Сложете купата върху тенджера с вода и разтопете маслата на водна баня. След като се разтопят добре премахнете купата и оставете маслата леко да се охладят. След това можете да добавите етеричните масла по ваш избор. Ето един пример – 5 капки масло от роза, 5 капки масло от лавандула. Всичко се разбърква много добре.

Ако маслата са се стегнали твърде много може да ги разбиете с миксер. Прехвърлете готовия крем в подходящо бурканче с капак. Нанасяйте от крема 1-2 пъти на ден при добра поносимост върху почистена и суха кожа.

Коментирай