Здраве и красота

Вредна ли е сукралозата за здравето?

Защо трябва да се внимава с изкуствените подсладители

25.09.2022г. / 05 34ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки знае, че захарта е вредна за здравето, не само за тънката талия. Добавената и преработена трапезна захар е сред най-често срещаните причини за затлъстяване, диабет, сърдечносъдови и възпалителни заболявания в световен мащаб. Въпреки това обаче много хора не се въздържат от консумацията ѝ, защото тя дава особено пристрастяваща наслада.

Адвантам – новият заместител на аспартама

Според данни на Healthy Food America, 58% от американците съобщават, че около 20% от ежедневното им меню е съставено предимно от захар. Това се равнява на повече от 25 чаени лъжици захар на ден и то всеки ден.

Големите количества захар може да имат токсичен характер за тялото, като причиняват възпаления в тъканите, неправилно усвояване на хранителните вещества, създават условия за отключване на инсулинова резистентност, диабет и други хронични заболявания.

Друго проучване от 2017 година, цитирано от healthdigest.com установява, че повече от 40% от възрастните американци заместват захарта с изкуствени и нискокалорични подсладители в стремежа си да задоволят глада за сладко, знаейки, че захарта е вредна.

Един от най-разпространените и често използвани подсладители в хранителната индустрия е сукралозата. Тя е подсладител, представляващ преработена по специфичен начин захар, в която определени молекули в захарта биват заместени с хлор, според WebMD. Крайният резултат е продукт с над 600 пъти по-висока сладост от тази на рафинираната захар.

Ацесулфам K – още една позволена отрова

Сукралозата обаче не съдържа почти никакви калории за разлика от захарта. Това дава повод на много хора да консумират големи количества от нея без угризения и страх за талията и здравето им. Още един фактор е въздействието на сукралозата върху мозъка. Тя не задейства центровете за възнаграждение в него, както прави захарта, което кара човек да консумира още и още сукралоза, за да засити желанието си за сладко.

Сукралозата в големи количества може да има потенциално вредни ефекти. От една страна, тя може да подобри инсулиновата резистентност и да подпомогне намаляването на приема на калории, според WebMD, както и да допринесе за стабилизирането на кръвната захар, но от друга страна тя може да има и не особено здравословни ефекти върху организма.

Според изследване от 2018 година, публикувано в The Endocrine Society, сукралозата може да увеличи риска от затлъстяване, въпреки че не съдържа калории и въпреки че заобикаля рецепторите за захари в клетките.

Може ли стевията да бъде опасна за здравето?

Много хора смятат, че консумирайки продукти с подсладители имат право да ядат по-големи количества от тях, защото са нискокалорични и безвредни. Но колкото повече сукралоза консумирате, толкова по-висок е рискът от затлъстяване и различни здравословни проблеми. Изследването показва, че увеличеният прием на сукралоза все пак демонстрира завишено образуване на мастни депа.

Данните от изследването сочат още, че постоянното и обилно консумиране на продукти със сукралоза може да попречи на нормалния метаболизъм и да доведе до натрупване на свободни радикали в тялото. Те са една от причините за поява на хронични, възпалителни и ракови заболявания, тъй като пречат на нормалната клетъчна активност.

Мед или кленов сироп – кой здравословен подсладител да изберем?

Според учените, сукралозата и други изкуствени подсладители могат да увеличат риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и други здравословни състояния. Сукралозата може да засегне и мозъчната функция, тъй като не влияе по същия начин на мозъка, както захарта. Тя не активира центровете за задоволяване, както се случва при консумация на захар, което кара човек да консумира още и още сукралоза, за да задоволи глада за сладко. По този начин може да се повлияе негативно на стомашно-чревната функция, което да доведе до диария, подуване, газове, дискомфорт.

Коментирай