Здраве и красота

Защо шамфъстъкът е полезен за сърцето?

Причините да ядете тази ядка по-често

07.10.2022г. / 05 21ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сърцето е орган, без чиито функции животът е невъзможен. Неговото здраве е от жизненоважно значение. Ако сърцето и сърдечносъдовата система, от която то е част, не работят правилно, здравето е поставено в риск. От състоянието на сърцето и способността му да изпомпва кръв до всяка точка на тялото зависят всички функции в организма, според Harvard Health Publishing, цитиран от healthdigest.com. 

20 от най-полезните храни за здраво сърце

Здравето и състоянието на сърцето зависят до голяма степен от начина на живот и хранене. Храната може да има както вредни, така и изключително полезни ефекти върху сърцето. Всичко зависи от това каква храна ще предпочетем да консумираме в ежедневието си и в какви количества. Сред най-големите причинители на сърдечносъдови заболявания са храните, съдържащи наситени мазнини, трансмазнини, хидрогенирани мазнини, добавени захари, предизвикващи възпаления и висок холестерол. 

От друга страна, здравословните храни, съдържащи антиоксиданти, витамини, минерали и фибри са полезни за сърцето, като насърчават и подобряват функциите на сърцето. 

Шамфъстъкът е една от тези храни. Повечето ядки са полезни за сърцето, но шамфъстъците имат особено здравословен ефект върху сърдечносъдовата система. Ето защо. 

5 подправки за здраво сърце

Шамфъстъкът намалява холестерола 

Един от най-важните показатели за добра сърдечна функция е нивото на холестерол в кръвта. Ако холестеролът е висок, това означава, че рискът от натрупването му в кръвоносните съдове е висок. Натрупаният холестерол образува плаки по стените на артериите, те се втвърдяват, губят еластичността си и способността да изпомпват нормално кръвта. 

Големите и твърди холестеролни плаки могат да доведат до запушване на централни съдове, а това от своя страна може да доведе до инфаркт или инсулт.

Шамфъстъкът се свързва с понижаване на кръвното налягане 

Кръвното налягане е показател, който също оказва огромно влияние върху състоянието на сърцето и кръвоносната система. Наричат го „тихият убиец“, защото високото кръвно не издава особени симптоми, подсказващи за наличието му. Обикновено може да е придружено със стягане в задната част на главата и тила, с главоболие, на които пациентите невинаги обръщат внимание. В много случаи внезапно настъпват инфаркт или инсулт вследствие на неконтролирано високо кръвно, които са следствие от продължителното му влияние върху тъканите. 

4 вида ядки за здраво сърце

Шамфъстъкът съдържа изобилие от калий, антиоксиданти, здравословни мазнини и е с ниско съдържание на натрий. Всички тези предпоставки допринасят за контрола на кръвното налягане, което прави тази ядка много полезна за сърцето. 

Свързани статии

Богати на фибри 

Шамфъстъците са богати на фибри. Фибрите насърчават контрола на холестерола, теглото, храносмилането и здравето на сърцето. Диета, богата на фибри се счита за полезна за сърдечносъдовата система и е силно препоръчвана от кардиолозите. Шамфъстъците са добър избор в това отношение, защото са много богати на фибри. 

25 лоши навика за сърцето

Съдържат много антиоксиданти 

Едно от най-важните вещества за здрави сърце и кръвоносни съдове за антиоксидантите. Те се борят със свободните радикали, създаващи условия за възпаления. А възпаленията, от своя страна, са силно негативен фактор за развитие на хронични сърдечносъдови заболявания. Шамфъстъкът е богат на антиосидантите витамин С и Е, както и селен и бета-каротин. Всички те са изключително полезни за сърцето, според клиника Кливланд. Те поддържат сърдечносъдовата дейност в оптимални граници, предпазват клетките от оксидативен стрес, свързан със сърдечносъдови заболявания. 

Коментирай
Свободно време