Здраве и красота

Кога менструалният цикъл се счита за опасно тежък?

Признаците, че трябва да потърсите лекар

15.10.2022г. / 05 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менструалният цикъл на всяка жена е различен. Някои жени имат по-слаба и оскъдна менструация, докато други имат по-обилно кървене. В повечето случаи разликите в протичането на менструацията се считат за напълно нормални, защото зависят от индивидуалните особености на организма, хормоналния баланс, начинът на живот, физическата активност или липсата на такава, начинът на хранене и изборът на определени храни.

Възможни причини за продължителен менструален цикъл

Има обаче случаи, в които е от критична важност да потърсите мнението на специалист гинеколог, тъй като тежестта на кървенето може да се окаже твърде голяма.

Внимание: Статията има само информативен характер. Ако имате съмнения относно менструалния ви цикъл, задължително се консултирайте с гинеколог.

Повечето жени изпитват по-голяма тежест в менструалното кървене през първия и втория ден от цикъла. При някои обаче се наблюдава обилно кървене не само през тези дни, а през повечето време (обикновено 7 дни, понякога и по-дълго), което изисква лекарска намеса. Тежкото менструално кървене може да бъде предпоставка за сериозни здравословни проблеми, свързани със загуба на кръв, както и може да подсказва за наличие на някои здравословни състояния.

Как диетите причиняват спиране на месечния цикъл?

Тежкото и обилно кървене в медицината се нарича менорагия. В повечето случаи менорагията е в резултат на някаква причина, основно поради проблеми с начина на живот, като силен стрес, според healthdigest.com. Но има и някои случаи, в които продължителното и силно кървене може да е причинено от полипи, миомни възли, нарушения в кръвосъсирването, които задължително трябва да се проверят от специалист.

Винаги, когато се случи да забележите необичайни промени в протичането на менструалния цикъл е важно да се консултирате с гинеколог, който да определи причината за това. Следенето на менструалния цикъл и обръщането на внимание на всички промени в него е от решаващо значение за ранното откриване на различни здравословни състояния.

Също толкова важно е и да следите кога точно идва менструалният цикъл, да записвате датите, тежестта на кървене и дали сте забелязали поява на кръвни съсиреци.

Как да се храним през различните фази на менструалния цикъл

Кога трябва да отидете спешно на лекар при тежко менструално кървене?

По време на менструация с нормално кървене, жените губят около 2-3 супени лъжици кръв през целия период на кървене. Това се счита за нормално протичане на менструалния цикъл, според healthline.com. За признаците на обилно кървене се считат поява на съсиреци, промяна в продължителността на цикъла, която личи по честотата на смяна на превръзките, промени в цвета на кървенето, миризмата му.

5 храни, които да ядете и 4, които да избягвате по време на менструация

Тежкото кървене по време на менструация не е състояние за подценяване, защото може да доведе до дефицит на желязо заради повишена кръвозагуба. Това на свой ред би могло да доведе до анемия, а това състояние не е за подценяване. Анемията може да е опасна за здравето, тъй като при нея има понижен приток на кислород до тъканите, както и понижена възможност за синтез на червени кръвни клетки.

Коментирай