Здраве и красота

Как диетите причиняват спиране на месечния цикъл?

Колко опасно всъщност е цикълът да изчезне

16.04.2022г. / 06 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Промените в храненето оказват влияние върху целия организъм. И докато промените в положителна насока към здравословно и балансирано хранене водят все до хубави промени в тялото, драстичните диети за отслабване могат да имат редица негативни влияния върху здравето. Една от отрицателните им страни е спирането на менструалния цикъл при жените. И колкото и повечето жени да мразят цикъла си заради неговите болезнени и некомфортни усещания, наличието на цикъл е важен фактор за доброто здравословно състояние на жената. Когато цикълът спре, това определено е сигнал за голяма нередност в тялото.

Какво означава, ако цикълът ви трае прекалено дълго?

Загубата на цикъла може да се дължи на различни причини. Ако спазвате драстична ограничителна диета за отслабване, това е най-вероятната причина за спирането на цикъла. Екстремната загуба на тегло е стрес за организма, както и твърде многото упражнения, смята гинекологът Кристин Грейвс, цитирана от healthdigest.com.

Силният стрес влияе на цикъла. Това се корени на еволюционно ниво. Ако организмът не си набавя достатъчно хранителни вещества или е подложен на силен стрес, тялото спира някои не толкова жизненоважни функции, каквато е репродуктивната. То просто я отлага за по-нататъшен благоприятен период, в който организмът ще е способен да отгледа нов живот.

Причини да наддавате тегло по време на цикъл

В някои случаи не самата диета е виновна за спирането на цикъла. Дори диетата ви да е балансирана и здравословна, има вероятност да загубите значителна част от теглото си. Ако това се случи твърде бързо и с не толкова плавни стъпки, именно това може да е в основата на силния стрес за организма, причиняващ спиране на цикъла.

Наред с отслабването се губи и костна плътност, мастна тъкан в запас, ценни хранителни вещества и витамини, което предизвиква силен стрес за организма. На него му е нужен период на адаптация към новото му състояние, което предполага изчезване на цикъла за известно време.

28-дневният менструален цикъл се оказва мит

Ако менструалният цикъл липсва за повече от три месеца, това може да доведе до други здравословни проблеми при жените, пише SF Gate.

Как да си върнете менструалния цикъл?

Преди всичко е важно да се консултирате с лекар гинеколог или ендокринолог, който да ви посъветва правилно за възможните начини за въздействие върху цикъла.

Причини менструалният цикъл внезапно да намалее

Свързани статии

Екстремната загуба на тегло обикновено е свързана с промени в хормоналните нива в организма, което предизвиква и промените в циклите при жените. Инсулинът е един от хормоните, които се влияят от диетите и загубата на тегло. Той играе и съществена роля в синтеза на половите хормони, които регулират менструалния цикъл и редица други процеси в женския организъм.

Инсулинът регулира мъжките полови хормони, секретирани от надбъбречните жлези и по-нататъшната им трансформация в женските полови хормони естроген и прогестерон, от които зависи менструалният цикъл.

Храни, облекчаващи всеки симптом при менструален цикъл

Правилният подход при такива случаи е консултация не само с гинеколог и ендокринолог, но и с диетолог, който да определи възможно най-здравословния за вас хранителен план. Това е от значение, защото ако върнете килограмите си от преди отслабването или наддадете дори повече, това по ирония на съдбата също може да предизвика загуба на цикъл отново заради промените в хормоналните нива и стреса, настъпващ в организма.

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време