Здраве и красота

Храни с много фибри, подходящи за отслабване и против запек

Вкусни и полезни, намаляващи риска от запек

21.10.2022г. / 16 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато сме решили да започнем диета или да променим начина си на хранене към по-здравословен, една от най-честите грешки, които допускаме е да изключим от менюто си храните, които са богати на фибри. Фибрите са от съществено значение за нормализиране на нашето храносмилателно здраве и поддържане на полезните бактерии в червата. Без тях храносмилането се забавя, появява се запек, коремът ни е по-често подут.

Ето защо на дневна база ние се нуждаем от малко фибри, за да бъде коремът ни щастлив. Въпреки че са полезни, с фибрите не бива да се прекалява, тъй като при някои хора може да доведе до обратен ефект – да страдат от подут корем и газове. Има много храни, които ни осигуряват фибри. Вижте едни от най-полезните, които помагат в отслабването.

1. Зеленчуци без скорбяла

Зеленчуците без скорбяла са съществена част от здравословната диета. Те ни осигуряват основни витамини и минерали, богати са на антиоксиданти и разбира се на фибри. Фибрите в полезните храни, които добавяме към диетата си или здравословния режим на хранене, също така ни засищат за по-дълги часове. Едни от най-подходящите зеленчуци с високо съдържание на фибри, са листни зеленчуци, броколи, карфиол, зеле, брюкселско зеле, чушки, аспержи, тиквички, гъби.

Храни за по-високо либидо

2. Авокадо

Авокадото е плод на основата на мазнини, който ни осигурява и полезните фибри, калий, фолат и витамин С. Някои хора, като чуят мазнини се плашат, че няма да могат да отслабнат и спират консумацията им. Това е грешка. В умерени количества зехтинът и авокадото допринасят за елиминирането на излишните мазнини и правят кожата по-красива, грижат се за здравето на сърцето.

Защо е полезно всеки ден да ядем портокали?

3. Ядки

Здравословната диета или начин на хранене, позволява консумацията на печени или сурови ядки в малки количества, без добавени сол и овкусители. Ядките са добър източник на фибри и микроелементи, подобряват храносмилането, засищат, осигуряват енергия и спомагат за процеса на отслабване. Западни изследвания показват също, че консумацията на ядки подобрява метаболитния синдром и има ползи за сърдечносъдовата система.

Свързани статии

Ядки може да хапвате така, да ги добавяте към здравословни десерти, салати, смутита, овесена каша. Едни от най-полезните за топене на килограми са бадеми, орехи, шамфъстъци, бразилски орех, лешници, пекани, кедрови ядки, макадамия.

Най-добрите храни за премахване на коремни мазнини

4. Семена

Друга вкусна и полезна храна, богата на полезни фибри, която спокойно можем да добавим към диетата си и да намалим риска от запек. Семената ни доставят и важни хранителни вещества, включително незаменими мастни киселини и протеини, полезни са за здравето на сърцето. Някои от тях можем да консумираме под формата на тахан, масла, брашно, да ги добавяме към салати, смутита, десерти, здравословни хлябове и други. Добри примери са сусам, ленено семе (консумирайте смляно), семена от чиа, тиквено и слънчогледово семе и други.

Коментирай