Здраве и красота

Как да спрете стискането на зъби през нощта

Бруксизмът води до болезнени проблеми със зъбите и челюстта

27.10.2022г. / 10 05ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Скърцането със зъби и стискането им през нощта е проблем, с който много хора се сблъскват. Повечето от тях не подозират, че имат този проблем, докато не започнат да усещат болки в челюстта и да забелязват изтриване на емайла и дори чупене на зъби.

Чувствителните зъби – болезнен проблем

Стискането на зъби през нощта се нарича бруксизъм и според Sleep Foundation, цитирана от healthdigest.com, може да причини сериозни увреждания на ставата на челюстта. Причините за появата на този проблем не са напълно изяснени. Като основен активатор на проблема се счита стресът, който оказва подсъзнателно влияние върху нервната система, подтиквайки мозъка да стиска мускулите на челюстта.

Бруксизмът се свързва още с тютюнопушенето, тревожността, хъркането, сънната апнея, консумацията на много кафе или алкохол, както и с емоционалното напрежение и повишения стрес.

5 скрити признака на стрес

Един от най-добрите начини да се справите със стискането на зъбите и увреждането както на тях, така и на челюстта, е да носите предпазител през нощта. Когато спите, вие нямате контрол над мускулатурата си и когато мозъкът ви изпраща сигнали към челюстта, давайки команда да стискате зъби, вие не можете да противодействате на това. За да смекчите негативния ефект върху ставата на челюстта е добре да носите специална предпазна шина, излята според вашата захапка, която да намали силата на триене.

Ако не се преборите със стискането на зъбите, в дългосрочен план това може да доведе до много сериозни проблеми със ставата на челюстта, със зъбите, дори с храненето. Ставата на челюстта става все по-болезнена, отварянето на устата, отхапването и дъвченето стават трудни за изпълнение задачи, които възпрепятстват нормалното хранене.

3 ценни съвета за здрави венци

Кои са другите възможни начини за предотвратяване на стискането на зъби освен предпазните шини?

Предпазителите за зъби за през нощта са едно от най-добрите средства да предотвратите увреждане на зъбите и челюстта, причинени от прекомерно стискане и триене на зъбите. Но те не са единственият начин да противодействате на този проблем.

Ако скърцате със зъби през нощта, можете да се опитате да противодействате на това през деня. Поставяйте езика си между зъбите през деня. Правете го съзнателно, за да тренирате мозъка си да се „научи“, че не трябва да ви кара да триете зъби. Когато го приучите, че между зъбите ви има нещо, в случая езикът ви, това ще ви накара да не стискате толкова силно, за да не си причините болка.

5 причини за поява на кариес въпреки редовното четкане на зъбите

Докато сте будни, избягвайте да дъвчете моливи, химикалки, дори дъвка, за да не привиквате мозъка си да очаква да дъвчете нещо и през нощта. Преди лягане опитайте да дишате дълбоко и съзнателно да отпускате челюстта си, за да отпуснете напрежението и от мускулите на челюстта. В допълнение можете да поставяте топла кърпа върху челюстта си, за да успокоите нервите и мускулатурата в тази зона.

Коментирай