Здраве и красота

5 скрити признака на стрес

Потите се повече от обикновено

10.02.2022г. / 14 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всекидневно ни се случват толкова много неща. Изложени сме на постоянен поток от негативни новини, същевременно искаме да се представяме на ниво навсякъде – в работата, семейството. Тревожността и стресът бавно започват да превзема живота ни. Понякога дори не забелязваме, че се нуждаем от пауза, за да се справим със стреса, а физическите проявления, които настъпват в резултат на него, също могат да останат незабелязани.

Вижте 5 скрити признака на стрес, които не бива да подминавате.

Скърцате със зъби

Основната причина за скърцане на зъбите е стресът. Това може да се случи както през деня, така и нощем докато спите. Неприятните усещания за болка и напрежение в челюстта на сутринта е издайнически признак, че сте си стискали, търкали зъбите насън. Зъболекарят ви също може да потвърди дали това е така по вида на зъбите ви, които ще изглеждат по-изпилени, особено кътниците.

Потите се повече от обикновено

Повишеното изпотяване може да се прояви по ред причини – спорт, високи температури, менопауза, преди или по време на месечния цикъл, здравословни проблеми и други. Обърнете внимание в какви ситуации ви се случва да се потите повече. Може да е когато сте в конфликтна ситуация с някого, когато ви предстои важно събитие като говорене пред голяма група хора, интервю за работа, среща с шефа. Тялото реагира на стреса с интензивно потене, което се появява в резултат на заплаха, от която то се опитва да избяга.

5 домашни грижи при косопад след прекаран ковид

Косопад

Ако в банята, върху четка за коса забележите, че има повече паднали косми, то това може да е предупредителен знак, че сте твърде стресирани. За съжаление, емоционалните сътресения могат да нарушат фазата на растеж на цикъла на косата. Според западни специалисти, след такива ситуации, косопадът може да се прояви със закъснение от 6 до 12 седмици.

Нездравословната диета, както и преболедуването от някои вирусни заболявания също могат да са причина за косопад, тъй като те също нанасят един вид стрес на организма.

Свързани статии

Често потрепване на клепачите, очите

Още един скрит знак, че често сте изложени на стрес са необичайни сигнали на мозъка и мускулите на лицето. В резултат на това може да почувствате, дори и да забележите, че окото ви потрепва неконтролируемо. Понякога се случва да потрепва горния или долния клепач. Това потрепване може да е краткотрайно или да се проявява по-често за по-дълъг период от време.

Устата ви винаги е суха

Постоянна жажда без да сте консумирали солени храни или захарни изделия, също подлежи на сериозно внимание. Продължителните периоди на стрес оказват влияние върху слюнчените жлези, като ги блокират и ви оставят със сухота в устата.

Коментирай