Здраве и красота

Домашни средства при зачервени очи

Как да облекчите зачервяването и сърбежа

01.11.2022г. / 13 22ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зачервените очи са не просто козметичен проблем. Причините очите ви да се зачервят, да сълзят, да сърбят и да са раздразнени, са много. Сред най-честите са преумора, продължително вглеждане, работа на компютър, работа с цифри и данни, алергии, сухота в очите, а понякога и инфекции.

Важно! Ако имате зачервени очи, най-добре се консултирайте с лекар, който да определи причината за този проблем. Ако е заради инфекция, задължително трябва да действате според препоръките на специалист.

5 правила за здрави очи

За щастие има някои начини да се справите с този проблем и да облекчите зачервяването с помощта на ефективни домашни средства.

Изкуствени сълзи

Изкуствените сълзи облекчават сърбежа, усещането за пясък в очите и зачервяването. Те са естествен лубрикант, който замества сълзите, когато слъзните жлези не произвеждат достатъчно. Изкуствените сълзи осигуряват защитната бариера, от която очите се нуждаят, за да бъдат предпазени от патогени, прахови частици, претоварване заради вглеждане в монитор.

Хладен компрес

Чиста кърпа, напоена със студена вода, може да облекчи сърбежа и зачервяването на очите. Поставете напоената кърпа върху очите за няколко минути. Това ще премахне подуването и усещането за сърбеж и глождене.

Правилно поставяне на капки за очи

Избягвайте алергените

Алергените предизвикват сърбеж, сълзене и зачервяване. Ако знаете какво предизвиква симптомите ви, добре е да го избягвате, доколкото е възможно. Редовно перете матрака, калъфките за възглавници и спалното бельо. По тях се задържат много алергени, които допълнително влошават състоянието на очите.

Противоалергични капки за очи

Ако сърбежът и зачервяването са предизвикани от алергия, добре е да се посъветвате с лекар какви антихистаминови капки за очи да ползвате. С тяхна помощ ще туширате симптомите и ще намалите зачервяването.

Храни, които подобряват здравето на очите

Свързани статии

Не гледайте в екрана

Ако имате проблеми със зачервяването на очите, колкото по-малко се взирате в електронни устройства, толкова по-добре. Преумората от екрана на лаптопа, компютъра или телефона може да причини претоварване на очите, което предизвиква сълзене, сърбеж, зачервяване.

Защо не трябва да отваряте очи под водата?

Изплакнете лицето и очите с ледена вода

Студената вода помага за облекчаване на симптомите. Освен това тя хидратира и намалява подуването, зачервяването и сърбежа.

Коментирай