Здраве и красота

5 начина да използвате масло от сладък бадем за красота

Полезни свойства за кожата и косата

11.11.2022г. / 08 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би търсите нещо, което да дарява кожата, косата и ноктите ви с цялостна грижа? Добрата новина е, че има такъв продукт и той е бадемовото масло. Употребата му е прекрасен начин да се погрижите за красотата си във всичките ѝ аспекти. Подходящо е за всякакви процедури, като хидратант за кожа, коса и нокти, като подхранващ агент и като продукт, предпазващ от атмосферните условия.

5 ползи за косата от бадемовото масло

Ако искате да предпазите кожата и косата си от вредните съставки в козметиката, бадемовото масло е чудесен избор, защото съчетава хидратиращи и подхранващи ефекти без наличие на потенциално вредни съставки.

Маслото от сладък бадем е по-подходящо за директно нанасяне върху кожата за разлика от маслото от горчив бадем. Маслото от сладък бадем се абсорбира по-лесно от кожата, няма странични ефекти и прониква в дълбочина. Добре е да избирате студено пресовано масло, което съдържа всички важни вещества и качества, от които кожата и косата се нуждаят.

Защо да използвате масло от сладък бадем за красота?

1. Действа като емолиент.

Емолиентите не само омекотяват кожата, но и създават предпазна бариера между нея и околната среда. Това предпазва влагата от напускане на кожата, както и навлизане на бактерии, патогени, студен въздух, изсушаващ кожата. Емолиентите имат свойството да образуват защитен слой върху кожата и бадемовото масло е именно такова средство.

Домашен крем с масла за подхранване на кожата след излагане на слънце

2. Почиства кожата.

Бадемовото масло е чудесен почистващ агент за вашата кожа, който не я пресушава, а тъкмо обратното – хидратира, подхранва и не оставя усещане за сухота и опъване, както се случва с почистващите козметични продукти. Той има успокояващо действие, което прави кожата по-устойчива.

3. Забавя стареенето.

Маслото от сладък бадем съдържа витамин К и Е, които са мощни антиоксиданти, забавящи стареенето. Те възстановяват кожата и стимулират деленето на клетките. Колкото по-добре подхранена и хидратирана е кожата, толкова повече се забавя стареенето. Антиоксидантите в бадемовото масло неутрализират действието на свободните радикали, като допълнително забавят стареенето и подобряват еластичността и текстурата на кожата.

Премахнете тъмните кръгове с помощта на бадемово масло

Свързани статии

4. Помага при акне.

Акнето е възпалително заболяване на кожата, което може да засегне хора в различни възрасти. Една от най-честите причини за поява на акне е повишената секреция на мастните жлези. Това създава условия за запушване на порите и поява на бактериални инфекции. Бадемовото масло има антибактериални свойства, които потискат растежа на вредните микроорганизми. В допълнение то потиска секрецията на себум, като връща кожата към нормалната ѝ среда.

Домашен балсам за устни с мента и бадемово масло

5. Ускорява растежа на косата.

Бадемовото масло е с нежни и овлажняващи свойства и спрямо косата. Ако искате да възвърнете блясъка на косъма и здравината му, използвайте бадемово масло. Можете да го нанасяте вместо маска, а можете да го добавяте и към продуктите за коса, които използвате. То има предпазващи свойства спрямо слънчевите лъчи, които увреждат косъма. Има също мощни противовъзпалителни свойства спрямо скалпа, които допринасят за възстановяването на растежа на косата. Облекчава пърхот, сърбеж и лющене.

Коментирай