Здраве и красота

6 начина да се погрижите за психичното си здраве

Позволете си малки удоволствия

03.11.2022г. / 16 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки ден се налага да се справяме с толкова много ситуации. Полагаме грижи за другите, често поставяме себе си на заден план. Това се оказва вредно за нашето физическо и психическо здраве. Първо страда психиката, а това разболява и тялото. Има ли начин да започнем да се грижим по-добре за нея? Има, ето няколко лесни начина.

Дайте си почивка

Да си позволите да си починете не е каприз или мързел. Необходимо е да се „изключите“ от динамиката на деня – спазване на срокове, поемане на ангажименти, безкрайно решаване на неотложни проблеми. Вероятно сте чували фразата, че „всички болести са от нерви“, и в нея има много истина. Тялото ни започва да ни напомня, че имаме нужда от почивка с различни неразположения.

3 камъка за баланс на чакрата на слънчевия сплит

Позволете си малки удоволствия

Ако се замислите, ще осъзнаете, че не всеки човек знае как да си позволи нещо малко, което да го накара да се чувства добре. Или пък често изпитваме вина, смятаме се за егоисти, ако угодим само на себе си с парче торта, посетим масаж, отидем на козметик, на кино и т. н. За жалост по този начин пропускаме толкова много възможности да се почувстваме добре. Малките удоволствия са един от сигурните начини да се погрижим за емоционалното си здраве.

Как стресът ни разболява?

Не позволявайте лошо отношение към себе си

Повишаването на тон, крясъците, промяната в интонирането... Викането има много мощен ефект върху нервната система. Когато някой ни крещи, това може да ни сломи, да пречупи мотивацията, духа ни. В ситуации, в които някой ви крещи, запазете спокойствие. Има начин да покажете достойнство и това, че не позволявате подобно отношение към себе си, дори и да сте сбъркали в нещо.

4 вида стрес и как да се справим с тях

Вярвайте на емоциите си

Понякога ни е трудно да говорим за емоциите си. С близки хора, любим човек, със себе си. Смятаме, че ако премълчим нещо, което ни тежи, нещо което ни е подразнило или направило щастливи, ще избегнем конфликт, няма да получим подкрепа. Но всичко, което премълчаваме, така или иначе ще излезе наяве, без значение за какво се отнася то. А дотогава премълчаването вреди на нашето емоционално здраве.

Свързани статии

Спрете да комуникирате с отрицателни личности

Понякога възпитанието в семейството и разбиранията на обществото, очакванията, които имат към нас, ни карат да общуваме с хора, които ни носят повече неприятни емоции, отколкото удоволствие и радост. В средата на всеки от нас има такава колежка, съседка, приятелка, роднина. Следвайки обаче нечии чужди морални принципи, ние се обричаме на това да бъдем жертва на токсична личност, защото „ какво ще си кажат хората“. Общуването с отрицателни личности е като детокса на тялото от вредни храни. Когато ги няма в живота ни ние сме по-щастливи и здрави.

Избягвайте ненужната информация

Тя товари психичното здраве и идва от различни посоки – медии, социални мрежи, клюкарите край нас. Голяма част от информацията, която достига до нас повишава нивото на напрежение. Дори когато уж невинно клюкарстваме с приятелки, ние генерираме около себе си отрицателна енергия. И колкото и да смятаме, че клюките ни разтоварват, всъщност е точно обратното.

Как да се предпазим от депресивните състояния през есента?

Коментирай