Здраве и красота

Как да боядисаме косата си с естествени съставки

Можете да използвате кафе, за да освежите тъмния цвят на косата си

04.11.2022г. / 17 24ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Живеем в ерата на високите технологии, телефонът е почти винаги в ръката ни, а пък много от нас вече правят седмичния си пазар онлайн, вместо във физически магазин. В това забързано време, в което физическата дистанция стана препоръчителна, подсъзнателно или не, все повече от нас търсят контакт с природата.

Четем етикетите на храните, търсим органични продукти и внимаваме за вредни съставки. В този ред на мисли, промени се дори представата ни за козметика и грим. Почти няма голяма верига, която да не предлага селекция от биокозметика. Можем ли да поддържаме красотата си, намалявайки вредните съставки? Въпросът е реторичен. Безспорно, един от най-токсичните продукти е боята за коса. Всички знаем това, но не можем да се откажем от нея. Има ли вариант да я заменим с алтернатива, която щади по-добре здравето ни?

В следващите редове ще се опитаме да ви предложим няколко варианта как да боядисате косата си с естествени съставки. Ето ги и тях:

За да получите оранжев оттенък

За да добие косата ви така модерният тон, можете да използвате морков. За целта – изцедете сока на зеленчука и размесете добре с базово масло – зехтин или пък кокосово масло. Намажете косата с получената смес, покрийте косата си с шапка за баня и изчакайте да подейства един час. Отмийте с ябълков оцет. Ако полученият цвят не е достатъчно интензивен – повторете същата процедура на следващия ден.

За червен цвят със студен подтон

Стъпките тук са същите, както и при боядисването със сок от морков, само че тук ще работите със сок от цвекло. След като изстискате необходимото количество, добавете базово масло и разнесете по продължение на косата. Увийте я с шапка или пък обикновен плик, изчакайте около час и отмийте.

Боядисване с къна

Свързани статии

Къната е напълно естествена боя, която по принцип се използва за рисуване върху кожата. Тя обаче може да оцветява и косата, като при това тя я подхранва, прави я жизнена и мека. Естествената къна придава на косата чаровен червен оттенък. Как да я използвате? Смесете ½ ч. ч. къна и ¼ ч. ч. вода. Бъркайте добре до получаването на хомогенна смес, а ако е прекалено гъста – добавете още вода. Покрийте сместа с кухненско фолио и оставете да престои 12 часа. Преди да нанесете къната – измийте косата си, но не слагайте балсам. За да предпазите кожата си от боядисване, нанесете кокосово масло по шията, челото и около ушите. Нанесете по продължение на косата и сложете шапка за баня. За да се прояви цветът ще са ви необходими между 2 и 6 часа. Колкото повече оставите сместа да действа, толкова по-наситен ще е цветът.

За да изсветлите косата си

Ако искате да получите нежен рус оттенък, можете да използвате чай от лайка. Това естествено средство е особено подходящо за тези от вас, които вече са боядисали косата си руса. Какво ще ви е необходимо? Залейте ½ ч. ч. цвят от лайка с вряла вода. Оставете да престой 30 минути и след това махнете лайката. Измийте косата си и нанесете получения чай. Оставете да подейства 15 минути и измийте. Можете да използвате тази „боя“ еднократно, а ако искате да поддържате русия тон, използвайте веднъж седмично.

За получаване на по-тъмен тон

Свързани статии

Сместа с кафе може да ви помогне, ако искате да потъмните с един-два тона естествения си цвят. За целта – направете чаша силно кафе, смесете половината от него заедно с 2 с. л. смляно кафе и 1 ч. ч. балсам без отмиване. Нанесете сместа на измита, леко влажна коса и оставете да подейства за около час. Измийте както обикновено.

Ако искате да потъмните косата си

За да потъмните съвсем леко косата и да покриете белите коси, можете да използвате запарка от градински чай. За целта запарете 1 ч. ч. суха билка с вряща вода (1 ч. ч.). Изчакайте поне 30 минути и извадете градинския чай. Измийте косата, нанесете и изчакайте колкото е възможно (опитайте се най-малко 15 минути). Отмийте с хладка вода.

Коментирай