Здраве и красота

Витамините, от които се нуждае косата, за да расте бързо

Бързо растяща, здрава и лъскава коса

15.09.2022г. / 12 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Състоянието на косата се влияе от здравословното хранене и приема на достатъчно витамини, минерали, есенциални мастни киселини, антиоксиданти. Скоростта, с която расте, гладкостта на косъма, блясъкът му, добрата му структура зависят от витамините, които приемаме с храната. За да расте косата здрава, жизнена и в добро състояние, тя се нуждае от хранителни вещества, според healthline.com. Ако организмът изпитва недостиг на тези микроелементи, косата не само няма да изглежда добре, но може да започне да пада и да расте все по-бавно.

Как да използвате рициново масло за бърз растеж на косата

Според анализ на данни от 2011 година, публикуван в Biohimica et Biopshysica Acta, витамин А е съществен за косата. От него зависи производството на себум, както и количеството му, като една от основните му функции е улесняване на израстването на косъма и неговото овлажняване. Най-добрите естествени източници на витамин А са морковите, тиквата, сладките картофи, зелето, спанакът. Всички те са богати на бета-каротин, който в тялото се трансформира във витамин А.

Витамините от група В също са съществени за растежа и доброто състояние на косата. От тях зависи качествената доставка на кислород във фоликулите и косъма, както и в скалпа. Консумацията на достатъчни количества пълнозърнести храни, бадеми, риба, тъмнозелени листни зеленчуци, бобови ще ви помогне да си набавите достатъчно витамини от група В. Витамин В12 е единственият витамин от тази група, чиято концентрация е най-висока в животинските продукти.

Витамин С е друг много важен витамин за растежа на здрава коса. Свикнали сме да го свързваме с важността му за имунната система и усвояването на колагена, но той е ценен и за косата. Най-добрите източници на витамин С са киви, цитруси, ягоди, чушки, картофи.

Лесни начини да ускорите растежа на косата

Витамин D е много важен за превенцията на косопад и стимулацията на растежа на нови косми. Дефицитът на витамин D се свързва с косопад и оплешивяване от клиничен тип (алопеция). Възстановяването на нужните количества витамин D в тялото допринасят за растежа на нова коса, според healhdigest.com.

Витамин Е е мастноразтворим витамин с особена важност за състоянието на косата. Проучване от 2010 година, публикувано в Tropical Life Sciences Research и цитирано от healthdigest.com показва, че достатъчният прием на витамин Е след загуба на коса увеличава растежа на нови косми с до 34,5%. Витамин Е може да се открие в слънчогледовите семена, спанака, авокадото, тиквените семки.

Освен така важните за растежа на косата витамини А, Е, С, В и D, има и някои минерали, които оказват влияние върху процесите на новообразуване на космите. Според healthline.com това са желязото и цинкът, както и протеините.

Как да стимулирате растежа на косата?

Желязото е взаимносвързано с усвояването на витамин С. То е елемент, който предотвратява анемията и който осигурява качествен пренос на кислород и хранителни вещества към всички тъкани, включително косата.

Цинкът допринася за правилната работа на мастните жлези, от които зависи растежът на косата и нейното възстановяване. Източниците на цинк са риба, морски дарове, стриди, тиквени семена, леща.

Ако диетата е бедна на качествени протеини, косата също страда. Протеините са един от основните градивни елементи на всяка клетка и без тях образуването на нови клетки, деленето им и растежа им са силно затруднени. Най-здравословните източници на ценни протеини са яйцата, нетлъстото месо, соята, млечните продукти, киселото мляко, изварата, пълнозърнестите храни.

5 природни стимуланта за бърз растеж на косата

Коментирай