Здраве и красота

Шипката – толкова подценявана, а толкова полезна

Здравословни свойства на шипката

08.11.2022г. / 12 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Шипката е малък, леко горчив и стипчив плод, който е много подценяван. Жалко е, че повечето хора не се сещат за нея, особено през есенно-зимния сезон, защото шипката е прекрасно средство да се повиши имунитетът.

Когато навсякъде дебнат вируси и настинки, имунната система се нуждае от стимулиращи вещества, за да подобри защитните си функции. Шипката притежава именно такива качества, но и не само.

7 ползи за кожата от маслото от шипка

В шипката се съдържат много големи количества витамин С. И тъй като този малък плод зрее през цялото лято и е готов за бране в късна есен, концентрацията на витамин С в него е изключително висока.

Това прави шипката прекрасна за повишаване на имунитета, тъй като витамин С има това свойство да се бори с възпаленията, да подсилва функциите на имунната система и да подобрява деленето на клетките.

Според healthdigest.com, само в две големи супени лъжици нарязани шипки се съдържат около 11 милиграма витамин С. Това количество е впечатляващо предвид големината на този плод.

Освен витамин С, шипката съдържа голямо разнообразие от витамини и минерали, фитохимикали и антиоксиданти, много фибри, които вкупом подобряват цялостното здраве на организма.

Защо трябва да ядем малини по-често?

Шипката е богат източник на витамин А, В3, Е, мед, магнезий, цинк. Тя е изключително богата на антиоксиданти, които я правят чудесно природно средство да повишите имунитета и да стимулирате цялостното здраве. Фибрите и антиоксидантите в шипките са особено полезни и за чревната флора.

Доброто състояние на бактериите в червата пък оказва допълнително благоприятно въздействие върху имунната система.

Шипката може да се включва по различни начини в храненето. От нея не се прави само шипков мармалад, с който всички я свързват. В него има голямо количество добавена захар, което го прави не особено здравословен.

Вълшебните полезни свойства на трънката

За да се възползвате от полезните свойства на шипката, можете да я приготвите под формата на чай или отвара, да я добавите в супи, салати, винегрети и дресинги, да я направите част от печива.

Тя е прекрасен придружител на други по-сочни и сладки плодове, защото им придава леко тръпчив вкус. Когато приготвяте нещо с шипка е важно да не готвите прекалено дълго, за да не разрушите витамин С в нея.

Коментирай