Здраве и красота

13 ползи за здравето от консумацията на дюли

Укрепват имунитета

11.11.2022г. / 12 31ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Плодовете са важна част от здравословното хранене. Осигуряват ни жизненоважни хранителни вещества, които са необходими на организма ни, за да функционира правилно.

Всеки сезон ние се радваме на даровете на природата, консумирайки плодовете, които са характерни за него. Есента и зимата хапваме тиква, мушмули, круши, но и дюли.

Дюлите са чудесни за приготвяне на сладко, десерти, фрешове, компоти и имат редица ползи за здравето. Вижте 13 причини да ги добавите към менюто си.

1. Добри са при възпалителни заболявания на червата, като спомагат и за подсилване на имунитета.

2. Подпомагат отслабването, тъй като имат малко калории, но са богати на фибри.

10 антиоксиданта за сияеща кожа и откъде да ги набавите

3. Дюлите имат ползи за здравето на сърцето и кръвоносните съдове. За антиоксидантните свойства в тези плодове се смята, че намаляват риска от запушването на кръвоносните съдове и допринасят за доброто сърдечно здраве.

4. Имат противовъзпалителни свойства. Дюлите са с добро съдържание на витамин С, който не само че укрепва имунитета, но е доказано, че действа антиалергично, спомага за намаляване на възпаленията в тялото.

Шипката – толкова подценявана, а толкова полезна

5. Полезни при стомашни язви. Западни изследвания са установили, че фенолите, присъстващи в дюлите, са ефективни при облекчаване на стомашни язви. Сокът от дюли е полезен и за хора, страдащи от пептична язва, тъй като успокоява стомашно-чревния тракт, смятат учени.

6. Намалява гаденето. Дюлята е ефикасен плод и срещу сутрешното гадене. В комбинация с мед се смята, че може да помогне при колит, диария, запек и чревни инфекции, хемороиди.

7. Имат антиоксидантни ползи. Дюлите имат невероятни антиоксидантни свойства поради наличието на полифенолни съединения. Тези антиоксиданти се борят със свободните радикали, присъстващи в тялото, като забавят процеса на стареене, както и предотвратяват развитието на различни заболявания.

10 ползи за здравето от чая от бъз

8. Полезни при настинка и грип. Дюлите са едни от най-полезните плодове, когато страдаме от настинки и сезонен грип. Хранителните вещества в тях не само намаляват риска от вирусни заболявания, но също подпомагат по-бързото възстановяване.

9. Понижават кръвното налягане. Дюлите са богати на калий, който се смята за един от най-добрите минерали в контрол на високото кръвно. Тъй като е богат на калий, плодът на дюлята помага за поддържане на нормално кръвно налягане.

Свързани статии

10. Спомагат за баланса на холестерола.

11. Имат противоракови свойства. Антиоксидантните свойства на дюлята помагат на тялото да се бори срещу свободните радикали и се смята, че спомагат за елиминирането на злокачествените ракови клетки. Учените смятат, че това се дължи на катехините и епикатехините в плодовете.

12. Полезни са за здравето на очите и черния дроб.

13. Известно е, че сокът от дюли е полезен за облекчаване на респираторни заболявания, анемия и астма.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 1 година )