Здраве и красота

13 причини да не можете да свалите килограми

Често срещани грешки

15.11.2022г. / 09 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Загубата на излишни килограми е предизвикателство. Това е продължителен процес, който изисква воля, промяна в начина на хранене към по-здравословен, редовна физическа активност. Очакванията са ни бързо да стопим излишното, но истината е, че всяко тяло има свой ритъм на горене на излишни мазнини, затова не бива да сме нетърпеливи, защото това често проваля отслабването.

Кои други грешки могат да забавят този процес?

1. Не пиете достатъчно вода. Освен че ни поддържа хидратирани, редовното пиене на вода, според последни западни проучвания, може да помогне за загуба на тегло.

2. Не ходите редовно или ходите само в едно и също темпо и не увеличавате продължителността на ходенето.

3. Преяждате със здравословни храни. Ядките, авокадото, пълнозърнестите макаронени изделия, зехтинът, киселото мляко, изварата и т. н. са чудесни за една здравословна диета, но когато целите да сваляте килограми, не бива да прекалявате с консумацията им. Не само че забавяте отслабването, но дори може и да качите килограми.

13 ползи за здравето от консумацията на дюли

4. Правите само кардиотренировки. Тренировките с тежести ни помагат да подобрим метаболизма, да натрупаме мускулна маса, укрепват ставите, ето защо е добре да включим и тях. Мит е, че ако имаш да сваляш килограми, трябва да правиш само кардио.

5. Партньорът ви не следва вашия здравословен начин на живот. Понякога се случва в една двойка единият не само да не желае да започне да води по-здравословен начин на живот, но и да саботира опитите на другия за положителна промяна.

6. Отказали сте цели групи храни. Отказът от цели групи храни може да доведе до хранителен дефицит и забавяне топенето на килограми, особено ако се прави без препоръка от лекар, специалист по хранене.

Кореноплодни зеленчуци, които заменят зърнените култури

7. Често не сте се наспали. Недоспиването може да повлияе на способността на тялото ни да контролира апетита, тъй като така се стимулира секрецията на хормоните, стимулиращи глада.

8. Не консумирате достатъчно зеленчуци. Домати, зелени салати, зеле, целина, чушки, тиквички, броколи, патладжан са чудесни за диета. Богати са на фибри, осигуряват ни ситост, подобряват изхождането и имат малко калории.

9. Носите твърде свободни кройки. Това също може да е причина да не отслабвате, защото не очертава силуета ви, не усещате пристягане и може да се отпуснете, да хапвате по-често повече и любими лакомства.

Сок от алое вера – при високо кръвно и за силен имунитет

10. Прекалявате с добавките. Обичате да добавяте в салата или смутито мед, ядки, сирена, сушени плодове, дресинги... Всичко това носи допълнителни калории, затова помислете как комбинирате храните и дали тези калории ще бъдат изразходвани или не.

Свързани статии

11. Не контролирате порциите, които консумирате. Това е важен фактор в успешното сваляне на килограмите, особено ако консумирате месо, риба, паста, дори здравословни десерти. Бъдете внимателни.

12. Вечеряте късно. Късната вечеря забавя отслабването, затова по възможност не се хранете след 19:00-20:00 часа.

13. Все още консумирате сокове от кутия, газирани напитки и алкохол. Всички те съдържат захари и допълнителни калории.

Коментирай