По отношение на здравето се ширят всякакви митове. Един от тях например е митът за ябълката, която ще държи доктора далеч от вас, ако си похапвате поне по един от тези сочни и хрупкави плодове на ден.

Повечето не вярват на този мит, защото не мислят, че един конкретен плод може да има чак такива способности. Пък и какво остава за другите плодове – не са ли достойни съперници на ябълката в това начинание да ни пазят здрави? Разбира се, че да. Всички те са изпълнени с витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Всъщност, намекът тук е за здравословна и балансирана диета, която съдържа поне по един полезен плод на ден за повече здраве.

Най-честите митове за витамините

Но това не отменя факта, че ябълката наистина има незаменими качества относно здравето. Същото важи и за много други широко разпространени митове за здравето, които повечето хора игнорират и на които не вярват. В тях, оказва се, има не само доза истина, но и някои може да са напълно изненадващо верни.

Кои са митовете за здравето, които се оказват пълни с истини?

Яденето късно вечер води до напълняване

Мнозина не искат да вярват на този мит и смятат, че ако хапват нещо здравословно, макар и късно преди лягане, няма проблем. Истината е, че има. Късното хранене обикновено се свързва с излишък от калории. Колкото и здравословно да се храните, ако не следите калорийния си прием, ще напълнеете.

Популярни митове за въглехидратите, в които още вярваме

Много хора дори не се съобразяват какво ядат късно вечер. Ако гладувате цял ден и се предпазвате от преяждане, не смятайте, че късното хранене с лакомства ви е позволено.

Ако не носите топли дрехи в студа, ще настинете и ще се разболеете

Този мит е много широко разпространен и много хора не му вярват. Всъщност, някои смятат, че настинките са мит и че не съществуват, а има само вируси, които ни разболяват. Това е колкото вярно, толкова и не, защото ако позволите тялото ви да се охлади прекалено, то губи защитните си сили.

В този смисъл настиването и вирусните инфекции са взаимносвързани. Ако съумявате да пазите тялото си от студа, ще ви е по-лесно да се борите с атаките на вирусите.

5 от най-честите митове за храненето

Гледането на телевизия отблизо разваля очите

Всички са ни плашили с това, когато сме били деца. И никой от нас не е вярвал на това. Някои хора продължават да не вярват, дори когато пораснат. Истината е, че вглеждането в каквито и да е екранни устройства от близко разстояние влияе зле на очите. Отнася се както до телевизия, така и до компютърни и телефонни екрани.

Още по темата

Значение има не само близостта, а и това дали гледате екрана под ъгъл или директно. Важно е да давате почивка на очите си, да гледате на далечно разстояние и да не стоите твърде близо и дълго пред какъвто и да е екран, съветва healthdigest.com.

Митове за стреса, които само ни вредят

Сокът от киселите краставички помага против крампи

Ако сте чували този мит, трябва да знаете, че не е съвсем неистинен. Странното е, че пиенето на сока или по-точно маринатата на киселите краставички, може да намали мускулните спазми и крампи. Според healthline.com, няма изцяло научно обяснение на този феномен, но това наистина работи.

В сока от краставичките има много разтворени соли и електролити. Вероятността те да са в основата на успокояването на крампите, е голяма.