Здраве и красота

Митове за стреса, които само ни вредят

Вижте защо

01.01.2022г. / 06 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може би няма човек, на когото да не му е ясно, че стресът е част от ежедневието ни. Понякога намираме време за себе си, в което чрез определени занимания да разтоварим натрупаното ежедневие. Доста често обаче си казваме, че нямаме време, правим се, че не го забелязваме. Водим се от погрешни вярвания за стреса, които в повечето случаи ни вредят. Вижте някои от тях.

Мит: Ако игнорирате стреса, той ще изчезне

Това е „стратегия“ за справяне със стреса и тревожността, която следват много хора. Всъщност игнорирането на стреса и нерешаването му ни излага на редица рискове като сърдечни заболявания, стомашно-чревни заболявания, репродуктивни проблеми, проблеми със съня, наддаване на тегло, разстройства на настроението и други.

Флорални води за освежена кожа с по-малко стрес

Мит: Силата на волята може да преодолее стреса

Вероятно сте си казвали или са ви казвали в труден момент „О, просто го преодолей“ или „Събери се и продължи напред“. Според д-р Джон Майер, хората се нуждаят от механизми за справяне и промени в начина на живот, за да управляват стреса. Така че, не е достатъчно само да кажем на някого това или дори на нас самите, ако не предприемем промени в начина си на живот, които да са градивни и положителни за нас.

Храни, засилващи тревожността

Мит: Стресът е само в ума ви

Напълно погрешно схващане. Стресът оказва влияние не само върху емоционалното ни здраве, но и върху физическото. Той може да доведе до появата на гадене, главоболие, шум в ушите, подуване на корема, мускулни болки, треперене от нерви и други.

Мит: Стресът няма да попречи на вашия мисловен процес

Погрешно! Когато сме под влияние на стрес, трудно събираме мислите си, не можем да вземем адекватно решение, объркани сме, забравяме. Западни психолози смятат, че стресът може да доведе до изкривено или параноично мислене при хора, които са предразположени към тези психични проблеми.

Свързани статии

Мит: Стресът се проявява еднакво при всички

Стресът има толкова различни разновидности на физически прояви. Без значение какъв е източникът на вашата тревожност и стрес, стресовите фактори са уникални за вас. Ето защо всеки човек реагира по различен начин. При някои хора се наблюдава силна емоционалност, при други физически неразположения, има и такива, при които се наблюдават двата отрицателни ефекта на стреса.

5 признака на хронично възпаление в тялото

Мит: Стресът е мотиватор

Въпреки че в малки количества стресът има положителен ефект, като мотиватор действа временно. Разбира се, важно е да се прави разлика и между стрес и стимул. Когато си поставим цели, полагаме усилия да ги постигнем, понякога има пречки, забавяния, които ни създават напрежение. Имаме стрес, но успяваме да постигнем желаното. Значи стресът е мотиватор? Не точно, по-скоро се справяме със сложната ситуация и постигаме успехи, въпреки наличието на стрес. Представете си, че работната или семейната ви среда е потискаща, стресираща и демотивираща. Дали този стрес е здравословен за вас?

Коментирай