Здраве и красота

Как изглежда вагиналното течение преди и след овулация

Как се променя цервикалната слуз през различните етапи на менструалния цикъл

04.12.2022г. / 06 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вагиналното течение или цервикалната слуз, както се нарича в гинекологията, е нормално явление, което всяка жена изпитва всеки месец. Когато се появи течение е нормално да се запитате дали не страдате от проблем или инфекция. Питате се и защото течението изглежда по различен начин в различните етапи от месечния цикъл.

Свързани с вагината симптоми, които не бива да подминавате

Вагиналното течение се променя, защото се променя и хормоналният баланс през този период. Тази динамична и постоянно изменяща се среда предизвиква промени в овлажняването на вагината и цервикалния канал. Ето защо, течението ви може да изглежда различно преди и след овулация, преди и след настъпване на цикъла.

За да се научите да определяте кога течението ви е нормално, ще ви запознаем с промените, които настъпват във вида и текстурата му преди и след овулация.

Менструалният цикъл започва от ден първи на настъпването на кървенето и продължава до следващото кървене. Много жени погрешно смятат, че цикълът се брои, само когато е налице кървене. Не, този процес продължава през целия месец, като през това време в женското тяло бушуват постоянни процеси, дължащи се на динамично изменящите се хормони.

Как да проследим овулацията според вагиналното течение?

Малко преди да настъпи кървенето, шийката и лигавицата на матката са набъбнали, уплътнени и изпълнени с кръв и специфични клетки. Когато не настъпи оплождане, тези тъкани се отделят и започва менструалното кървене. Веднага след приключване на кървенето шийката и лигавицата на матката се успокояват, тъканите им се отпускат и изглаждат.

Щом кървенето приключи, тялото се подготвя за настъпването на овулацията. Това предизвиква промени във вагиналното течение, защото именно с негова помощ сперматозоидите биват отведени до яйчниците за оплождане. Това е една от главните му функции.

Как се променя вагиналното течение преди и след овулация?

През първата половина на менструалния цикъл вагиналното течение се контролира от естрогените в яйчниците. През първите няколко дни след цикъла нивата на естроген са ниски, което прави вагиналното течение по-лепкаво, белезникаво, с кремообразна текстура.

Как да разпознаете евентуална вагинална инфекция?

От този момент нататък естрогенът плавно започва да се повишава. Това променя и вида на течението. То нараства, става все по-осезаемо, прозрачно, разтегливо и лепкаво, подобно на белтък.

Малко преди овулацията, вагиналното течение е прозрачно, воднисто, и с лека гъстота. Това позволява на сперматозоидите да стигнат по-бързо и лесно до яйцеклетката, която имат за задача да оплодят.

С настъпването на самата овулация, течението става много по-наситено, слузесто, хлъзгаво и разтегливо. По това ще познаете, че сте в пика на овулацията.

За какво подсказва състоянието на вагината

Ден-два след преминаването на овулацията може да забележите по-малко секрет, който намалява с течение на времето и остава все по-малко по бельото ви. След още няколко дни количеството му ще намалее и ще се сгъсти до кремообразно.

Коментирай