Здраве и красота

Признаци, че навлизате в менопауза

Какво подсказва, че този период настъпва

22.11.2022г. / 16 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Менопаузата е етап от живота на всяка жена. Той може да е истинско предизвикателство. Преминаването през менопаузата е белязано от бурни промени в женското тяло, които могат да са много трудни за понасяне. Повечето жени се боят от настъпването на този момент, защото той е преломната точка на преминаване от зрялост към остаряване.

Ако погледнете откъм положителната страна обаче, менопаузата не е краят на света. Тя е просто период, през който всяка жена преминава. Колкото по-бързо приемете този факт и колкото по-скоро промените нагласата си към позитивен поглед над ситуацията, толкова по-лесно ще ви е да приемете променящото се тяло.

Ползите от кето диетата по време на менопауза

Много жени се питат как точно ще разберат, когато е настъпила менопаузата и дали този момент наближава. Има няколко признака, които подсказват това.

При различните жени менопаузата настъпва по различно време. Обикновено това се случва в интервала между 40 и 60-годишна възраст. В най-честите случаи това става около 50-те години.

Един от симптомите на менопауза е липсата на менструация за повече от 6 месеца. Ако цикълът не идва нито веднъж за такъв дълъг период от време, вероятността менопаузата или пременопаузата да е настъпила, е голяма, според healthdigest.com.

6 мита за менопаузата

Има и други признаци, които подсказват за драстично изменение в хормоналния баланс, най-вече в спад на естрогена, характерен за менопаузата. Това е косопад, изтъняване на косата, горещи вълни, суха и лющеща се кожа, наддаване на тегло, проблеми с костите и ставите.

Според клиника Майо, всички тези симптоми се дължат на все по-намаляващото количество естроген. Това създава риск от сърдечносъдови заболявания и повишаване на нивата на лошия холестерол.

Ако симптомите са прекалено осезаеми и пречат на нормалното ви ежедневие, лекарите препоръчват консултация със специалист, който да определи дали се нуждаете от терапия, с която да понесете по-лесно промените в тялото си и преминаването към менопауза.

Етерични масла при менопауза

Важно! Не приемайте медикаменти без лекарска консултация. Това може да утежни състоянието ви.

Съществуват и изследвания и тестове, които могат да докажат настъпването на менопаузата по медицински път. Има например тестове, които измерват вагиналното pH. При жени в менопауза то е около 6 (по-неутрална среда), докато при жени в репродуктивна възраст pH на вагината е около 4,5, тоест по-киселинна среда.

След навлизане в менопауза е добре редовно да се следи състоянието и плътността на костите, защото жените в пременопауза и менопауза са много по-склонни към развитие на остеопороза.

Секс по време на менопауза

Редовните прегледи при ендокринолог и кардиолог са задължителни с оглед превенцията на сърдечносъдови и ендокринни заболявания и проблеми.

Коментирай