Здраве и красота

Китайският плод юзу и неговите ползи за здравето

Подобен на лимон плод, пълен с витамини

16.05.2018г. / 11 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Юзу е цитрусов плод, чиято родина е Китай, но се среща и в Япония. Има жълт цвят и форма, наподобяваща тази на лимона, но по-закръглена и сплесната. Кората му е неравна и дебела, а семето по-едро от това на останалите цитрусови плодове.

Юзу е изключително полезен плод. Острите аромат и вкус юзу дължи на хранителните вещества, витамините и минералите в състава си. Може да се яде суров, да се използва в салати, кората му е подходяща за коктейли, а в настъргана форма – за печива и десерти.

Ползи за здравето от дива маруля

Етеричното масло от юзу също има немалко ползи за здравето.

Какви хранителни вещества съдържа юзу?

Източният цитрус е много богат на витамини В и Е. В състава си съдържа още калий, калций, магнезий и мед. Юзу е много беден на калории – само 20 калории за 100 грама. Това го прави подходящ за включване в диети за отслабване. Освен това подобно на лимона има детоксикиращ и балансиращ киселинността на организма ефект. Юзу е богат и на голямо количество антиоксиданти, борещи се със свободните радикали в организма.

Кои са най-важните ползи за здравето от юзу?

Причините да включите юзу в менюто си са много. Основните сред тях са свойството му да потиска възпаленията в организма и да намалява болката, да подобрява здравословното състояние на мозъка и нервната система, да повишава настроението, да стимулира храносмилането.

Юзу заслужава специално място на трапезата, защото:

  • укрепва имунната система
  • стимулира метаболизма и редукцията на телесно тегло
  • облекчава гадене и повръщане
  • намалява риска от хронични заболявания
  • подобрява състоянието на кожата и облекчава някои кожни заболявания 
  • потиска акнето и други възпалителни състояния по кожата
  • намалява риска от рак
  • предпазва от вирусни инфекции и грип, стимулирайки имунитета 
  • лекува стомашни разстройства и неразположения 
  • подобрява кръвосъсирването
  • предпазва мозъка от дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон
  • подобрява настроението като стимулира секрецията на серотонин
  • спомага за възстановяването на мускулните влакна след тренировка 
Свързани статии

Как да използвате юзу?

Впечатляващи здравословни ползи от царевицата

Под формата на етерично масло

Употребата на масло от юзу е много разпространена в Япония. Третирането на кожни възпаления, екземи, акне, зачервявания, лющене, рани, ухапвания.

Като напитка 

Изцеденият сок от юзу е страхотен начин да разнообразите любимите си летни коктейли. Чаша вода със сок от юзу рано сутрин на гладно помага за подобряване на перисталтиката на червата, изхвърляне на токсините и ускоряване на метаболизма.

Като добавка към ястия

Юзу може да се добави към салати, печива, сладкиши.

Снимка: iStock

Коментирай