Здраве и красота

Маски за коса, склонна към омазняване

Направете си маска с жожоба и ягоди

30.11.2022г. / 10 33ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Една от най-честите грешки, която допускаме при грижата за косата е изборът на неподходящи продукти. Подвеждаме се от гръмките реклами по телевизията или в социалните мрежи, или пък се доверяваме на препоръки от приятелки. Но това едва ли е най-доброто което можем да направим за косата си, особено ако тя е склонна към омазняване.

Ако скалпът ви е чувствителен, кожата се усеща мазна и същевременно зачервена и имате пърхот, трябва да полагате специфични грижи за вашата коса. Най-лесно можете да постигнете това у дома. Предлагаме ви няколко маски за коса, склонна към омазняване, които ще ви помогнат да подобрите вида и състоянието на косата си. Ето ги и тях:

Маска с ябълка и бира

Ябълките съдържат витамини и една специална киселина, която може да облекчи сърбящия скалп и да подпомогне поддържането на оптимални нива на pH на кожата му. Бирата пък може да помогне за премахването на излишния себум, поради наличието на малки количества алкохол. За да си направите маска за коса ще са ви необходими само две съставки – 1 ябълка и 1 с. л. оцет. Смачкайте много добре ябълката и добавете оцета. Можете да използвате и блендер, за да се получи хомогенна смес. Нанесете на косата и скалпа, изчакайте 20 минути и отмийте с хладка вода.

10 природни метода за стимулиране растежа на косата

Маска с кисело мляко

Киселото мляко е богат източник на пробиотици, витамини и антиоксиданти, които подпомагат състоянието на косата отвътре, като същевременно контролират прекомерното отделяне на себум. За целта – към ½ ч. ч. кисело мляко добавете 1 с. л. сода бикарбонат, 1-2 с. л. лимонов сок и един белтък. Размесете всички съставки много добре, до получаването на гладка паста. Нанесете на косата и покрийте с шапка за баня. Оставете да подейства 30 минути. Отмийте с вода. Препоръчва се да правите маската веднъж седмично.

Как да намалим увреждането на косата, когато се боядисваме?

Маска от алое

За гела от листата на алое вера се знае, че успокоява кожата, но освен това той може да ви помогне и да се освободите от излишната мазнина, която се отделя от скалпа. Ако нямате растение, можете да си купите гел от алое вера, на пазара съществуват разфасовки от него. Размесете нужното количество с няколко капки сок от лимон. Нанесете на косата и кожата на главата. След 30 минути отмийте.

Маска срещу косопад

Маска с мед и лимон

В малко бурканче смесете следните съставки: сок от един лимон, 1 ч. л. мед, 1 ч. л. оцет, 3 ч. л. вода. Разбъркайте добре и нанесете по продължение на косата и на скалпа. Оставете да подейства 15 минути и след това отмийте с хладка вода.

Как да използвате розмарин за бърз растеж на косата

Маска с жожоба и ягоди

Ще ви трябват: ¼ ч. ч. ябълков оцет, 2 ч. л. масло от жожоба, 4 ягоди, 1 с. л. сода бикарбонат, 2 ч. л. сок от лимон. Смесете съставките в блендер. След получаването на гъста паста, нанесете на косата и изчакайте 20-25 минути. Отмийте с вода.

Протеинови маски за коса

Маска с кисело мляко и оцет

Тази маска включва: 2 ягоди, 1 ч. ч. кисело мляко и 2 с. л. оцет. Смесете всичко, нанесете на косата и изчакайте да подейства 30 минути. Изплакнете с хладка вода.

Съвет: противно на логиката, избягвайте да миете косата си прекалено често, ако е склонна към омазняване. Освен че може да накара жлезите да отделят още повече себум, честото миене може да отнеме от естествения ѝ блясък и жизненост. Това пък може да изсуши прекалено много краищата ѝ и да я направи по-склонна към накъсване.

Лимоновият сок може съвсем леко да изсветли косата ви и да се получи т. нар. ефект „целуната от слънцето“. За целта, нанесете маска с лимонов сок и застанете на слънце.

Коментирай