Здраве и красота

Етерични масла при болно гърло

Успокояват и подсилват имунитета

04.12.2022г. / 06 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Възпаленото и болезнено гърло почти винаги е част от симптомите на сезонните настинки и грип. Освен назначената ни терапия от лекар, винаги добавяме и природни лекове, за които знаем че помагат за по-бързото ни възстановяване. Етеричните масла все по-често намират приложение, когато става въпрос за нашето здраве. Използването им винаги трябва да бъде съгласувано с лекар и обсъдено със специалист, който може да ни насочи как правилно да комбинираме и използваме маслата така, че да имаме полза от тях, а не вреда.

Под формата на инхалации, вътрешен прием, масаж, вана, аромалампа или дифузер, има някои етерични масла, които могат да помогнат при болно гърло и това да се възстановим по-бързо от настинката и грипа. Вижте някои от тях.

Етерично масло от мента

Едно от най-добрите масла за възстановяване по време на настинка, за облекчаване на кашлица, инфекции на синусите, респираторни инфекции и възпаление на устата и гърлото, включително болки в гърлото. Използва се и при храносмилателни проблеми, сред които киселини, гадене, повръщане, синдром на раздразнените черва, спазми на горната част на стомашно-чревния тракт (GI) и жлъчните пътища, разстроен стомах, диария и други.

Етеричното масло от мента съдържа ментол, който осигурява усещане за охлаждане в тялото. Според западни изследвания, антиоксидантните, антимикробните и деконгестантните свойства на етеричното масло могат да помогнат за облекчаване на болките в гърлото.

Природни лекове при кашлица и бронхит

Етерично масло от лимон

Етеричното масло от лимон е известно със способността си да пречиства токсините от всяка част на тялото и се използва широко за стимулиране на лимфния дренаж, за подобряване на енергийните нива, за пречистване на кожата.

За лимоновото масло се смята, че действа и антибактериално, противовъзпалително. Богато е на витамин С, повишава слюноотделянето и помага да се поддържа гърлото влажно, като същевременно намалява болките в него.

Етерично масло от евкалипт

То се влага в редица продукти за облекчаване на кашлица и настинка. Ползите за здравето от евкалиптовото масло се дължат на способността му да стимулира имунитета, осигурява антиоксидантна защита и подобрява дихателната циркулация. Неговото уникално действие се дължи на цинеола – органично съединение, което се съдържа в маслото.

Комбинация от мед, ракия и масло облекчава кашлицата

Етерично масло от джинджифил

Джинджифилът се използва широко в алтернативната медицина за облекчаване на стомашно-чревни проблеми като гадене и повръщане. Освен това джинджифиловото масло съдържа и противовъзпалителни свойства, които са полезни при болки в гърлото. Също така спомагат за засилване на имунитета.

Етерично масло от карамфил

Доказано е, че засилва защитните сили на организма, но също така действа и облекчаващо при болно гърло. Карамфиловото масло има антимикробни, противогъбични, антисептични, антивирусни, противовъзпалителни и стимулиращи свойства.

Свързани статии

Етерично масло от чесън

Чесънът е известен със своите антибактериални свойства, които се борят с много видове бактерии. От друга страна, етеричното масло от него съдържа алицин – съединение, което има антивирусни и противогъбични свойства, което доказва, че чесънът е особено полезен при облекчаване на болното гърло, причинено от вируси.

Етерични масла от риган и розмарин

Маслото от риган има аналгетични свойства, които могат да помогнат за намаляване на болката и дискомфорта, когато страдаме от възпалено гърло. От друга страна, етеричното масло от розмарин може да помогне за засилване на имунната система, бори се с бактериите и инфекциите. Също така се смята, че помага за успокояване на респираторни проблеми, които могат да причинят възпалено гърло.

Коментирай