Здраве и красота

Признаци, че не ви достигат протеини в храненето

Какво подсказва за недостатъчна консумация на белтъчини

03.03.2022г. / 19 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са съществена част от храненето. Те са и основен градивен елемент в нашето тяло. Протеините се съдържат във всяка тъкан в организма, което ги прави незаменима част от нас. Протеините, които си набавяме чрез храната, са изключително важни, защото с тяхна помощ се регулират редица телесни функции, включително обмяната на веществата, регенерирането и деленето на клетките, функциите на имунната система, транспортирането на кислорода от белите дробове през сърдечносъдовата система до всяка клетка в тялото.

Храни с най-високо съдържание на протеини (галерия)

Протеините се съставляват от аминокиселини, като 20 от тях са основни. В тях се съдържат заменими и незаменими аминокиселини, като последните не могат да се синтезират в тялото, а трябва да се набавят чрез храната.

Незаменимите аминокиселини се съдържат предимно в животинските продукти, но и в някои растителни, но не в пълния си набор и не в същите високи концентрации, каквито са в животинските източници.

Ето защо разнообразното хранене е толкова важно. То осигурява пълния набор от всички необходими протеини. Ако по някаква причина се въздържате от прием на протеини или сте на диета за отслабване, има вероятност да не ви достигат протеини. Ако пък в допълнение към диетата тренирате усилено или се занимавате с някакви упражнения, тогава ще са ви нужни още повече протеини.

Какво се случва в тялото ви, когато не ядете достатъчно протеини?

Внимание! Статията има само информативен характер. Ако имате някакви оплаквания или се нуждаете от съвет за храненето, консултирайте се с лекар.

Какви са признаците, че не ви достигат протеини?

Чувствате се гладни постоянно

Причините за глад могат да са много и различни. Една от тях е недостигът на протеини. Ако се храните предимно с плодове и зеленчуци, тестени изделия, това означава, че въглехидратите в диетата ви взимат превес. Те се усвояват бързо, дават енергия за кратък период от време, след което тялото отново изпитва глад. Ако включвате достатъчно количество протеин във всяка порция, вероятността да изпитвате глад е значително по-малка.

Имате по-малко мускулна маса

Ако имате мускулна слабост, не можете да натрупате мускулна маса въпреки усилията в тренировките, това означава, че може би ви липсват протеини. Тъй като упражненията са предизвикателство за мускулите, те се нуждаят от възстановяване след това. Най-качествено мускулите се възстановяват, като им доставяте ценния протеин след тренировка.

От колко протеини на ден всъщност се нуждаем, за да сме здрави

Трупате мастна тъкан, особено около талията

Причините за трупане на коремни мазнини са много. Те могат да са свързани с липса на достатъчно протеини в диетата, с хормонални проблеми, с небалансиран прием на храна, с нестабилизирани нива на кръвна захар.

Свързани статии

Силна умора

Дефицитът на протеини е една от възможните причини за поява на силна умора, която не се подобрява след сън. Загубата на мускулна маса е значителна причина за изтощение и невъзможност за справяне с не толкова усилена работа през деня.

3 грешки с протеините, които пречат на диетата ви

Умората може да е свързана с анемия

Ако тялото ви изпитва сериозен дефицит на протеини, съществува вероятност да имате и анемия. Някои видове анемия зависят от това дали в тялото ви има достатъчно протеини или не. Те са нужни за транспорта на кислород и хранителни вещества към всички тъкани в тялото. Ако не се храните с достатъчно протеини, умората ви може да е свързана с дефицит на ценни минерали.

Косопад

Косопадът също е симптом, който може да е предизвикан от много причини и фактори. Един от тях е липсата на протеини в диетата. Космените фоликули се подхранват от протеините в тялото, за да функционират правилно и да расте косата нормално. Когато в тялото има недостиг на протеини, има вероятност косата да започне да пада ускорено, а растежът да се забави.

4 мита за протеините

Коментирай