Здраве и красота

10 начина да добавите повече протеини към менюто си

Вкусни и полезни идеи

07.05.2022г. / 18 54ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са една от най-важните хранителни групи за нашето здраве. Важно е да си осигуряваме както растителни, така и животински източници. Протеините са онзи вид храна, който ни осигурява ситост, особено когато искаме да свалим няколко излишни килограма. Вижте 10 лесни начина да добавите към всекидневното си меню протеини, не само за добра фигура, но и за повече здраве.

1. Добавете към менюто си натурално кисело мляко. Има толкова много здравословни комбинации, вижте няколко идеи тук.

2. Вкусни яйца за закуска, вместо зърнена закуска. Яйцата са богати на протеини, които ни засищат, помагат в горенето на излишни килограми, осигуряват ни енергия.

3. Шепа орехи за междинна закуска, към салатата или здравословно смути. Ядките са не само чудесен елемент като вкус, но са богати на протеини, витамин Е, антиоксиданти, магнезий, селен. Разбира се, можете да обогатите рецептите си и с други ядки.

4 витамина за здрави вени

4. Хапвайте скир. Със скир се получават чудесни десерти, може да се добавя към салати, сосове, смутита. Богат е на протеини и има много малко мазнини. Повече за него може да прочетете тук.

5. Добавете леща към вашата супа, салата. Още един здравословен начин да добавите полезни протеини към вашето меню е лещата. Тя е чудесна добавка както към рецепти с месо, така и към вегетариански. Освен кафява, много вкусни и полезни са зелена, черна, червена леща.

6. Не пропускайте тъмния боб и киноата. Засищащи, вкусни, добавка към всяка здравословна диета.

Неочакван отрицателен ефект от портокаловия сок за здравето

7. Освен бяло саламурено сирене, опитайте сирене котидж. Има по-малко сол, но е богато на протеини и полезни мазнини. Чудесно е за хапване така, към салата, за направата дори на палачинки. Ето една идея.

8. Заменете колбасите с печено или варено месо, риба. Колбасите съдържат много натрий, консерванти и други съставки, които могат да се окажат вредни за здравето ни. С тях е по-бързо и лесно, когато приготвяме сандвич, но замислете се колко протеин ще си осигурите, ако ги консумирате и колко, ако ги замените с хубаво парче печено месо или риба.

Свързани статии

9. Хапвайте сусамов тахан. Но умерено, тъй като е калоричен, но е изключително полезен източник на протеини. Подобрява храносмилането, богат е на желязо, засища, дава енергия. В комбинация с малко мед пък може да ви помогне да залъжете глада си за сладкиши. Чудесна добавка е към домашния хумус, смутита, сосове.

10. Добавете грах към ястията, салатите. Вкусният зелен грах е не само богат на протеини, но и на фибри. Подходящ е за направата на дип, салати, яхнии. Подходящ е и за диета.

Коментирай