Здраве и красота

Кои са най-добрите упражнения за борба с целулита

Българският клек е едно от тях

27.08.2022г. / 06 02ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато говорим за борба с целулита, всички средства са позволени – здравословно хранене, поемане на достатъчно количество течности, намаляване приема на сол, масажи, апаратни процедури и тренировки. Но когато става въпрос за упражнения, има значение какви точно са те и как влияят на тялото ни – някои ни зареждат с енергия, други натоварват главно мускулите, а трети пък са най-добри за дейността на сърцето. Кои са упражненията, които могат да ни помогнат при борбата с портокаловата кожа? Ако сте нетърпеливи да узнаете, ето кои са някои от тях:

Ходене

Макар и да ви се струва прекалено лесно – ходенето е най-старото „упражнение“. За него не ви е необходима специална екипировка, като същевременно то е един от най-достъпните варианти, за да повишим физическата си активност. Проучвания доказват, че ходенето може да намали симптомите на тревожност и депресия, да ви помогне да поддържате теглото си в норма и да намали кръвното налягане. Този тип тренировка може да се изпълнява на практика от всеки – без значение от пол и възраст, подходяща е за възстановяване след операции и при свръхнаднормено тегло, когато всякакви други упражнения не се препоръчват. За да извлечете ползи от ходенето, старайте се да го правите поне 30 минути на ден. Но не забравяйте златното правило – „Колкото повече– толкова по-добре“. За да го направите по-предизвикателно – редувайте темпото, както и наклона на терена.

11 съвета за топене на коремните мазнини

Бягане

Бягането само по себе си наподобява ходене, но с по-бърз ритъм. При него се освобождават ендорфини – т. нар. „хормони на щастието“. Именно затова, ако денят ви е бил дълъг и стресиращ – вместо да си „почивате“ пред телевизора или екрана на телефона – обуйте старите си кецове и се отправете към най-близкия парк. Само минути след това ще се чувствате по-спокойни, а след края на тренировката – преродени! Освен всички ползи за здравето, тичането ще ви насърчи да пиете и повече вода, а с помощта на потта ще се освободите от токсините, ще ускорите обмяната на веществата, като по този начин ще можете да редуцирате количеството целулит. За още по-голяма ефективност – нанесете загряващ крем преди тренировката, и обуйте тесен клин. Ако не ви затруднява движенията – можете да облечете и сауна костюм – това беше едно от скритите оръжия на Ким Кардашян, която отслабна доста (7 килограма за 3 седмици), за да влезе в роклята на Мерилин Монро.

Какво се случва, ако правите напади всеки ден?

Скачане на въже

То може да бъде истинско фитнес предизвикателство за много от нас! С него ще изгорите доста калории, освен това ще заздравите сърдечносъдовата система, големите мускули на долните крайници, костите и ставите. Въжето не заема място, което го прави идеален „уред“ – можете да го носите навсякъде със себе си! Скачането на въже с добро темпо може да ви лиши от цели 308 калории само за 30 минути!

Български клек

Свързани статии

Това световноизвестно упражнение, в което се кълнат много фитнес специалисти, вероятно идва от нашите географски ширини (ако се съди по името му)! Изпълнява се по следния начин – застанете с гръб към лежанка (стол, ако сте вкъщи) и поставете единия си крак отгоре (опирайки се с предната част на пръстите на краката). Опитайте се да клекнете, като коляното ви почти опре в пода. След това заемете изходна позиция (застанете отново изправени). Повторете по 12 пъти с всеки крак, 3 серии – изпълнявайте 3 пъти седмично. Това упражнение ще активира мускулите на предната и задната част на бедрата, както и големите седалищни мускули, като по този начин то ще ви помогне за намаляването на целулита.

Лицеви опори

Още едно класическо упражнение, което обаче може да се окаже доста голямо предизвикателство дори за дами, които са в добра форма. Това упражнение ще активира почти всички мускули в горната част на тялото. Заемете позиция „планк“ – тялото е в една равнина, ръцете са изпънати. Бавно пускайте надолу, докато лактите се сгънат. Избутайте отново в изходна позиция. Направете 3 серии по 10 повторения. Изпълнявайте 2-3 пъти седмично.

Най-добрите масла против целулит

Коментирай