Здраве и красота

5 причини да пилеете пари заради изхвърляне на храна

Защо е важно да се ограничи изхвърлянето на годна за консумация храна

12.12.2022г. / 15 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Храната е необходимост, която ни дава ценни вещества, енергия и живот. Тя обаче може да е и скритата причина за влошено здравословно състояние, наднормено тегло и излишно харчене на пари. Разумното подбиране и купуване на храна е от съществено значение както за здравето, така и за финансите ни.

В съвременното ежедневие сме заобиколени от огромен избор, който ни кара да купуваме храна в излишни количества и неразумни граници. Това бива последвано от безсмислено разхищение и изхвърляне на годна за консумация храна. Неразумното пазаруване крие риск и от застояване и разваляне на храната преди да сте я изяли.

Храни, които може да консумирате и след изтичане на срока на годност

Ако си поставите за цел да пресметнете всички изгубени пари, които сте вложили в храна, която сте изхвърлили, ще се учудите какво голямо перо може да се окаже това в бюджета ви.

Кои са причините да пилеете пари заради изхвърляне на храна и неразумно пазаруване?

Не си правите предварителен план за готвене

Приготвянето на храна за цялата седмица или поне по-голямата част от нея е страхотна стратегия, която ще ви помогне да пазарувате разумно, да се храните здравословно и контролирано, а и да пестите. Когато си съставите предварителен план за това какво ще консумирате през седмицата, ще ви е много по-лесно да купите само това, което ви трябва.

Защо не трябва да увивате с фолио остатъци от храна?

Най-добрата стратегия е да купите по-малко и ако се налага да купите нещо допълнително, отколкото да се презапасите с храна, която след това ще изхвърлите или ще се развали.

Забравяте за храната, с която вече разполагате

Ако сте направили голям пазар, а след това сте забравили за половината продукти, които сте сложили в шкафовете, това е една от грешките, с които карате бюджета си да набъбва. Когато готвите, винаги преглеждайте шкафовете и хладилника за продукти, които можете да вложите или да претворите в нещо друго. Идеите са невероятно много. Ще се учудите колко много неща могат да се сготвят с продукти от шкафа, които са застояли, но не са негодни.

5 неща, за които ще съжалявате, ако ги изхвърлите

Свързани статии

Не съхранявате храната си правилно

Една от честите грешки, които карат много хора да изхвърлят храна и да харчат излишни пари за продукти, които накрая отиват в боклука, е неправилното съхранение. Ако се стремите да осигурите нужните условия за всеки вид храни, пресни, замразени, консервирани или полуготови, ще се радвате на вкусовите и хранителните им качества задълго. Съхранението е от голямо значение за пестенето на пари от изхвърляне на храна.

Изхвърляте остатъците

Една много добра стратегия за пестене на пари от изхвърляне на храна е влагането на хранителните остатъци. С тях можете да приготвите много други ястия, с които да претворите храната и да ѝ дадете нов живот.

6 трика за бързо и по-организирано пазаруване

Не използвате въображението си

Много хора готвят според строго определени рецепти. Това е колкото хубаво, толкова и скучно. Можете да приготвите огромно разнообразие от ястия с храни, с които разполагате в момента във вашия хладилник и в шкафовете. Просто използвайте въображението си и ги вложете в изцяло ваша рецепта. Така ще използвате всички храни, които са ви останали или които са напът да се развалят.

Коментирай