Здраве и красота

Най-големите лъжи, свързани с отслабването

Заблуди и митове, които нямат общо с истината

16.01.2023г. / 11 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отслабването е трудно, понякога изглежда дори невъзможно, защото изисква дългосрочни промени в начина на хранене и живот, както и постоянство. Провалите в диетите идват именно от това – връщане към старите навици и непостоянство.

Именно по тази причина много хора се надяват да има магически начин, който да им помогне да отслабнат бързо и да задържат теглото си. За съжаление повечето от тези така наречени обещаващи хитрини за бързо отслабване се оказват лъжа.

Въпреки това много хора все още се хващат на тези лъжи и продължават да се заблуждават, че могат да постигнат стройна фигура с помощта на някой трик или хитрина.

Как да отслабнете с 10 кг и да задържите теглото

Кои са най-големите лъжи, свързани с отслабването, на които не трябва да вярвате?

Детокс чайове

Вероятно сте попадали на купища рецепти за детоксикиращи чайове и смутита за отслабване, които ви „обещават“ бързи резултати без мъчения, лишения и глад. Можете да си ядете каквото си поискате без вина, а с помощта на детокс чайове да се освободите от мазнините?

Това е огромна заблуда, в която няма нито капка истина. Отслабването зависи изцяло от вашите усилия, постоянство и целенасочена здравословна промяна на навиците, не от магически съставки.

Обвивки за тяло за повече изпотяване

Много хора вероятно са чули за този мит – ако обвиете талията или бедрата си с найлоново фолио по време на тренировка, ще се изпотите повече и това ще ускори изгарянето на мазнини. В това твърдение няма никаква истина, според WebMD. То може да има дори негативни ефекти, защото запарява, запушва порите и създава условия за задържане на токсини в кожата.

5 метода за отслабване, които не действат

Пластири за отслабване

Звучи страхотно да можете да залепите някакъв пластир на кожата си и той да свърши цялата работа. Подобно на лепенките за отказване на цигарите, пластирите за отслабване предлагат ускоряващ ефект за изгаряне на мазнини в целевите зони, които не харесвате и искате да отслабнете именно там.

За съжаление отслабването в точно определена зона е почти невъзможно. Ако отслабнете, това ще се отрази на цялото тяло, не само на бедрата например. Тези „решения“ взима тялото ви, не вие. Организмът е генетично програмиран да трупа мазнини в определени зони. Затова вие например сте склонни да трупате мазнини по бедрата, а най-добрата ви приятелка по корема.

4 неща, които да правите всеки следобед за успешно отслабване

Добавки за изгаряне на мазнини

В индустрията за промотиране на отслабването се предлагат всякакви добавки, които обещават да изгорят мазнините вместо вас, без вие да правите усилия. Това е поредната лъжа, която цели да печели пари на гърба на отчаяно опитващите се да отслабнат хора. Всеки търси бърз начин да се отърве от мазнините и идеята това да се случи с някаква магическа добавка е примамлива.

Добавки, блокиращи усвояването на нишесте и захари

Съществуват и хранителни добавки, които биват представяни като блокери на усвояването на нишестето и захарите, което обещава успех в отслабването. Някои от тези добавки действително имат такъв ефект, но веднага след спирането на приема им всичко се връща постарому. Много вероятно е да се появи и йо-йо ефект, който да предизвика още по-голямо натрупване на мазнини.

Трикове за отслабване от нутриционистите

Коментирай