Здраве и красота

Причини за поява на мастни частици в изпражненията

Какво предизвиква мазни изпражнения и кога е опасно

25.01.2023г. / 11 24ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Изпражненията могат да варират по цвят, консистенция и мирис. Тези показатели са непостоянни, защото до голяма степен зависят от храненето и от здравословното състояние на организма. За нормални се считат изпражненията с тъмнокафяв цвят и с консистенция между средно мека и по-твърда. Според healthline.com отклоненията от тези средни норми могат да подсказват за някакъв проблем.

Рисковете за здравето от червеното цвекло

Според проучване от 2015 година, публикувано в Clinical Reviews Environmental Science and Technology, цитирано от healthdigest.com, изпражненията съдържат приблизително 75% вода, а останалото съдържание се състои от необработени и неусвоени фибри, протеини и мазнини, примесени с жлъчка и билирубин.

В някои случаи може да се забележат по-мазни изпражнения, понякога дори с лепкав и мазен филм по тях. Една от главните причини за това, според клиника Кливланд, е прекомерната консумация на мазнини. Мастните изпражнения в повечето случаи се дължат на недобра абсорбция на мазнините от храната, особено ако са в големи количества. Това може да доведе до по-рехави, бледи изпражнения с по-силна и неприятна миризма от обикновено.

Признаци, че вероятно трябва да спрете да ядете глутен

В по-сериозни случаи изпражненията могат да имат и мазен филм, който да стои като обвивка. Възможно е да се забележат дори мазни петна на повърхността на водата в тоалетната чиния. Това състояние е известно като стеаторея и ако не се предприемат адекватни и навременни мерки, може да се усложни.

Какви могат да са причините за поява на мастни отлагания в изпражненията?

Според MedicineNet, стеатореята може да бъде причинена от много фактори, не само от обилна консумация на наситени, трансмазнини и хидрогенирани мазнини.

Мастни отлагания в изпражненията могат да се появят и при някои сериозни здравословни състояния, като болест на Крон например, което изисква моментална лекарска намеса с цел адекватно овладяване на състоянието.

5 съвета за по-лесно изхождане сутрин

Мазни изпражнения могат да се появят и при панкреатит или кистозни фибрози на панкреаса, според healthline.com.

Ако обичате да си похапвате по-големи количества ядки, мазни риби или всякакви готови храни, богати на всякакви преработени мазнини, това може да предизвика мастни отлагания в изпражненията.

Ако забележите мастни капки, парченца или мазен филм по изпражненията, най-добре е да се посъветвате с лекар, който да определи дали състоянието е временно и е причинено от нездравословни навици в храненето или се налага лечение.

5 признака на дефицит на мазнини в диетата

Коментирай