Здраве и красота

Кресон – суперзеленчук за здрави сърце, кожа и кости

За какво още е полезен

18.01.2023г. / 05 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Той има лек пикантен вкус, но същевременно много свеж, подходяща добавка е към салати, ястия, смути, сандвичи. Кресонът – кръстоцветен зеленчук, който може да намерите на щанда със свежи зеленчуци в магазина. Защо да го добавите към менюто си, вижте в следващите редове.

Помага за намаляване на риска от рак на дебелото черво

Като листен зелен зеленчук, кресонът е сочен за една от най-полезните храни за превенция на раковите заболявания, сочат редица западни изследвания. Той е богат на витамини, минерали и антиоксиданти, но същевременно има много ниско съдържание на калории, мазнини, въглехидрати и натрий.

Осигурява ни и полезни съединения, като изотиоцианати, които са естествено срещащи се химикали, открити в много кръстоцветни зеленчуци. Според учени, тези съединения имат мощни свойства за борба с рака и дори могат да помогнат за блокиране на растежа и разпространението на раковите клетки.

Еликсири с натурални съставки против възпаления за повече здраве

Изследванията показват, че при разграждането си, тези съединения могат да помогнат за защитата на клетките от увреждане на ДНК. В заключение, кресонът заедно с други кръстоцветни зеленчуци, може да помогне за предотвратяване и борба с други форми на рак, включително рак на черния дроб, белите дробове и гърдата, смятат учените.

Съдържа полезните омега-3 мастни киселини

Тях можем да си набавим не само от консумацията на месо, риба, яйца, други храни от животински произход, но и от растителни източници. Кресонът съдържа разнообразие от фитонутриенти, витамини и минерали, но също така има и добри количества омега-3 полиненаситени мастни киселини, главно под формата на алфа-линоленова киселина.

7 ползи за здравето от гъбите на прах

Има противовъзпалителни ефекти

Кръстоцветните зеленчуци са известни с това, че са противовъзпалителни храни, които имат антивирусни и антибактериални ефекти, които пък могат да помогнат за намаляване на възпалението в организма. Според изследване, публикувано във Pharmaceutical Biology, прилагането на екстракт от кресон е ефективно за намаляване на отока и увреждането на тъканите.

Кресонът е много богат на антиоксиданти, които могат да помогнат за неутрализиране на вредните свободни радикали, водещи до възпалението на клетъчно ниво.

Също така, антиоксидантите играят ключова роля за поддържане на имунната функция, подобряване на здравето на очите, насърчаване на по-добър контрол на кръвната захар и други.

Спомага за понижаване на кръвното налягане

Още една полза от редовната консумация на вкусния кресон е, че той ни осигурява минерали като калций, магнезий и калий, които играят важна роля в регулирането на нивата на кръвното налягане. Кресонът е добър източник на калций, на магнезий, ето защо консумацията му може да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане.

Свързани статии

Според проучване, проведено от King's College London British Heart Foundation Centre, доказано е, че кресонът благоприятства здравето на кръвоносните съдове и може да помогне за намаляване на кръвното налягане, блокиране на агрегацията на тромбоцитите и дори да намали риска от сърдечни заболявания.

Съставки, които ще подобрят вашите смутита

За здрави кожа, коса и нокти

Фитонутриентите, открити в храни като кресона, могат да имат големи ползи, когато става въпрос за здравето на нашата коса, кожа и нокти. Всичко това се дължи на съдържанието му на калций, магнезий и калий, всички от които са от решаващо значение за здравето на косата, кожата и ноктите. Освен това кресонът е богат на витамин К, който е важен за костите. Не на последно място, консумацията му благоприятства и здравето на зъбите.

Коментирай