Здраве и красота

5 мита за лекарствата, в които да не вярвате

Заблуди, които могат да поставят здравето в риск

27.01.2023г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лекарствата са неизменна част от живота. Колкото и здрав да е човек, в даден момент може да му се наложи да пие някакви медикаменти по някаква причина. А и повечето хора държат лекарства в дома си за всеки случай, ако потрябват.

Съхранението и употребата на различни лекарства изисква особено внимание без значение дали става дума за медикаменти без рецепта или хранителни добавки. Ето защо е важно да не вярвате в митове за лекарствата, които могат да поставят здравето ви в риск.

10 натурални средства за успокояване на безпокойство и тревожност

Мит 1: Можете да държите лекарствата в шкафа в банята

Много хора държат лекарствата си в шкафа в банята, защото така са им подръка, а и не заемат видно място в дома. В банята обаче влажността и топлината са високи, което може да доведе до увреждане на медикаментите независимо дали са в плътно затворена опаковка или блистери. Лекарствата трябва да се съхраняват на сухо, проветриво и по възможност по-хладно място, за да се избегнат химически промени в тях.

Мит 2: Може да спрете приема на лекарства, щом се почувствате по-добре

Това така наречено правило важи само за някои лекарства. В повечето случаи, ако медикаментът е предписан от лекар и той е посочил период на прием, той трябва да се спазва. В противен случаи състоянието може да се окаже недоизлекувано или недобре овладяно. Това важи особено за приема на антибиотици например които оказват своето действие в точно определен диапазон на прием. Ако спрете приема им преждевременно, инфекцията може да се окаже неизлекувана и да ви връхлети наново.

Лекарства, които никога не трябва да спирате внезапно

Мит 3: Можете да взимате лекарства, които взима друг човек, щом той е добре

Дори да имате сходен здравословен проблем с друг човек, винаги е препоръчително, а понякога даже задължително, да се консултирате с лекар преди прием на каквито и да е медикаменти. Лекарствата, изписани на друг човек може да не са подходящи за вас. Някои медикаменти не си взаимодействат добре, когато се приемат едновременно. Ако взимате лекарства, изписани за вас и към тях добавите други, препоръчани от приятел, това може да влоши състоянието ви.

Мит 4: Сроковете на лекарствата са ориентировъчни

Това е едновременно вярно и грешно. Указаните срокове на годност на опаковките на лекарствата трябва да се следват, защото след изтичането им в повечето случаи ефектите на лекарствата отслабват. Около 4 до 6 месеца след изтичането на срока на годност медикаментите са напълно безопасни за употреба, според производителите, но ако лекарството е от решаващо значение за здравето ви, по-добре е да приемате такива в срок на годност за по-сигурно.

Защо е опасно да пиете алкохол, ако взимате лекарства за алергия?

Мит 5: Децата не могат да отварят защитени опаковки

Не разчитайте на това, че опаковката на лекарството е посочена от производителя като трудна за отваряне от деца. Малчуганите винаги намират начин да отворят лекарствата. За да ги предпазите от опасни ситуации, просто дръжте медикаментите на недостъпно за тях място, за да сте сигурни, че няма да имат досег до тях.

Коментирай