Здраве и красота

Как пиенето на черен чай всеки ден се отразява на здравето

Какви са ползите от него за здравето и психиката

30.01.2023г. / 11 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Черният чай е гореща напитка с вековна традиция в културата на много народи. Той е прекрасен заместител на кафето. Въпреки че съдържа кофеин, количеството му е значително по-малко от кафето, което го прави прекрасна алтернатива за бодро събуждане рано сутрин.

Чай от мента и невероятните му ползи

Черният чай има и много други ползи за здравето освен ободряващите ефекти. Ето какво се случва в тялото, ако пиете черен чай всеки ден.

Черният чай може да понижи холестерола и кръвното налягане

Редовното пиене на черен чай има положителен ефект върху стойностите на кръвното налягане и нивата на лошия холестерол в кръвта. Това се отразява благотворно на сърдечносъдовата система, като я предпазва от хронични проблеми, свързани с тези показатели.

Черният чай е много богат на антиоксиданти, които според healthline.com имат положителен ефект върху нивата на холестерола. Те предотвратяват натрупването му по стените на кръвоносните съдове и стеснението им. Според изследване от 2003 година, публикувано в Journal of Nutrition и цитирано от healthdigest.com, пиенето на 4-5 чаши черен чай на ден може значително да понижи нивата на холестерол, а именно с до 11%.

4 чая, полезни за черния дроб

Подобно на холестерола, кръвното налягане също може да спадне с няколко пункта благодарение на черния чай. Консумацията му на ежедневна база има благоприятно въздействие върху стойностите на кръвното налягане и може да спомогне за по-добрия му контрол при хипертония.

Може да намали риска от преждевременна смърт

Общото положително влияние на черния чай върху здравословното състояние се дължи на богатото наличие на флавоноиди и антиоксиданти, които имат невероятни свойства. Антиоксидантите в черния чай потискат възпаленията в клетките и тъканите, на които се дължат множество хронични заболявания, предизвикващи намаляване на продължителността и качеството на живот.

7 важни ползи за здравето от цейлонския чай

Свързани статии

Черният чай има ползи и за психичното здраве

Черният чай оказва положително въздействие не само върху физическото здраве, но и върху психично-емоционалното състояние. Редовната консумация на черен чай подкрепя психичното здраве. Според изследване от 2021 година, публикувано в African Health Sciences, консумацията на средно между 1 и 4 чаши черен чай на ден може да облекчи и намали симптомите на депресия. Понижава се и рискът от отключване на депресия, ако се пие черен чай всеки ден.

Връзката на черния чай с настроението и психо-емоционалните механизми е подплатена с доказателства и от друго изследване от 2013 година, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, според което черният чай увеличава усещането за спокойствие благодарение на релаксиращите си свойства, които дължи на антиоксидантите в състава си.

Вълшебствата на мурсалския чай

Ако искате да сте едновременно бодри, свежи и по-здрави, пийте по няколко чаши черен чай на ден без притеснения относно кофеина.

Коментирай