Здраве и красота

Чай от мента и невероятните му ползи

Защо да пиете ментов чай всеки ден

02.11.2022г. / 18 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Чаят от мента е един от най-обичаните заради вкуса и качествата си. Но той е много повече от просто освежаваща гореща напитка. Ментовият чай заслужава да му се отделя място в ежедневното меню, защото носи на организма повече от изключителни ползи.

Сериозни причини ментата да е част от ежедневието ви

Освежаващият вкус и ободряващият аромат са само едни от многото полезни ефекти, които чаят от мента има.

Какъв е хранителният състав на чая от мента?

Чаят от мента съдържа богато разнообразие от хранителни вещества. В него се съдържат селен, магнезий, желязо, калий, цинк, според Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, цитирани от healthdigest.com. Ментата е богата още на антиоксиданти и фенолни съединения, които имат изключителен противовъзпалителен и антистареещ ефект.

В ментата се съдържа и активното вещество ментол, което е и най-главният „виновник“ за ползите за здравето от ментовия чай.

Защо чаят от мента е толкова полезен?

Невероятно ефективни употреби на маслото от мента

Чаят от мента може да подобри състоянието при хронични заболявания

Хроничните заболявания в много случаи са свързани с локални или общи възпаления от хроничен характер. Редовната консумация на богати на антиоксиданти храни и напитки, намалява възпалението. Ментовият чай е именно такава напитка, съдържаща изобилие от антиоксиданти. Ако го включите в ежедневната си здравословна рутина, няма да сгрешите, защото той има свойството да облекчава болката, възпалението и да подобрява състоянието при хронични заболявания.

При храносмилателни проблеми

Ментовият чай е прекрасен за успокояване на болката. Той въздейства върху болката на различни нива. Подходящ е за потушаване на главоболието, болките в корема, мускулите и ставите. Редовната му консумация дори е подходяща за редуциране на мазнините и намаляване на производството на жлъчен сок, причиняващ раздразнения в стомаха.

Мента за красива кожа без пъпки

Облекчава спазмите

Освен че има болкоуспокояващи ефекти, чаят от мента може да намали и спазмите в мускулите. Полезен е не само при претоварени мускули, но и за релаксиране на гладката мускулатура. Ето защо пиенето на ментов чай може да облекчи менструални крампи, болки в коремната област, стомашно-чревния тракт и меките тъкани.

Облекчава запушен нос

Ментолът има отпушващи свойства, заради които ментовият чай заслужава специално място в менюто ви, ако имате запушен нос, хронична хрема или алергия. Активните вещества в ментата отпушват носа и стимулират отделянето на секрети, като спомагат за освобождаването на горните дихателни пътища.

Чай от жасмин за отслабване и здраво сърце

Ментолът има свойството да облекчава алергиите, да намалява възпалението при вирусни инфекции, като потиска симптомите на раздразнено и зачервено гърло, сърбеж в устната кухина, подуване на лигавиците, хрипове, затруднено преглъщане и кашлица.

Коментирай