Здраве и красота

Сквалан – за по-малко бръчки и красива коса

Попива бързо в кожата

03.02.2023г. / 09 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато искаме да имаме здрава и красива кожа, дори с напредването на възрастта, знаем че няма как да правим компромиси с качеството на козметиката за красота, която избираме. Всяка съставка в тези продукти има своя принос за красотата ни.

Чували ли сте за сквалан (скуалан)? Често бива наричан масло, но скваланът има някои разлики в сравнение с него, а и уникални предимства в сравнение с много традиционни растителни и минерални масла.

Как маслото от бабасу се грижи за кожата и косата ни

Скваланът представлява рафинирано масло, чиято структурна молекула е близка до тази на подобни масла в човешкото тяло. Той е естествен компонент на нашата кожа, идентичен е със себума, но с напредването на възрастта постепенно намалява. От години скваланът се използва като съставка в редица продукти в грижа за кожата. Може да се намери в аптеките, биомагазините и тези за козметика, като отделен продукт. Той се получава от ядките на маслиновото дърво.

Какви са предимствата от неговото ползване?

Скваланът попива бързо, без да оставя мазен филм върху кожата, като предотвратява загубата на влага, но и възстановява нейната еластичност.

Добре се приема от кожи с екзема, псориазис.

Домашната маска за лице на Хали Бери за перфектна кожа

Помага за неутрализиране на щетите, причинени от UV лъчите.

Помага за защита срещу липидна пероксидация (клетъчно разрушаване на клетъчните мембрани), която може да увреди порите.

Намалява появата на бръчки и петна по кожата.

Допринася за синтеза на колаген.

Има минимален риск от алергични реакции и други.

Свързани статии

Той е мастноразтворим антиоксидант и работи в комбинация с други антиоксиданти в кожата, за да неутрализира увреждащите свободни радикали. Спомага за регулиране на омазняването на кожата. Често може да го видите изписан на опаковките за кремове за лице и тяло, слънцезащита в комбинация с други подмладяващи съставки, като хиалуронова киселина, колаген, растителни масла и други.

Стягащи маски за кожа, склонна към омазняване

Скваланът има ползи не само за нашата кожа, но и за косата ни, тъй като я възстановява, омекотява я и намалява риска от по-нататъшното ѝ накъсване и увреждане.

Внимание! Преди употреба се допитайте до специалист!

Коментирай